1256 resultaten
ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve, zogenaamd Schautewalle of de Meulendam. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. De hoeve is toegankelijk via een bekiezelde dreef afgezoomd met paardenkastanjes. Hoeve bestaande uit losse, vrijstaande bestanddelen, namelijk een boerenhuisop een hoge terp met twee ingewerkte aardappelkelders, twee stallen en een poortgebouw in een semigesloten opstelling rondom een begraasd erf met hoogstamfruitbomen en rondgaande grindwegen en centraal toegangspad.
ID: 205688 | Bouwkundig element
Poelvoorde 5 (Wingene)
Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef en afgezoomd met bomen. Boerenwoning gedateerd 1627. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 205690 | Landschappelijk element
Polderdreef 5 (Wingene)
Ruime landschapstuin van afgebroken landhuis. Domein is bereikbaar via een dubbele toegangsdreef afgezoomd met een dubbele rij zomereiken. Parkaanleg met gedeeltelijk resterende kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met bewaarde graasweiden, gazonpartijen, solitaire bomen en parkboomgroepen en heestermassieven.
ID: 205695 | Bouwkundig element
Predikherenstraat 28 (Wingene)
Bestaande uit losse bestanddelen met een U-vormige opstelling rondom een deels behouden erfaanleg met restant van een boomgaard. Boerenwoning, gebouwd tussen 1778 en 1830 en uitbreidingen in 1889 en 1912. Nu een tweewoonst van respectievelijk drie en vier traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak met dakruiter met klokje.
ID: 205728 | Bouwkundig element
Ruiseledesteenweg 98 (Wingene)
Gebouwd volgens het kadaster in 1931. Toegankelijk via een dreef voorzien van kiezelsteentjes. Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Centraal balkon op de verdieping met smeedijzeren leuning en dakvenster voorzien van een trapgevel.
ID: 206025 | Bouwkundig element
Schoolstraat (Wingene)
Aangelegd in 1887 en toegankelijk via een dreef van geknotte beuken en ligustrumhaag. De huidige is de vierde begraafplaats, met calvarie en ommuurd perceel. Familiegrafmonumenten van eind 19de eeuw, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen van rond de vorige eeuwwisseling. Strooiweide en columbarium zijn recent.
ID: 205755 | Bouwkundig element
Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange beukendreef. Boerenwoning waarvan een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene 1756. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en vrijstaande schuur-stal met twee verschillende schuurpoorten.
ID: 206048 | Bouwkundig element
Velddreef 22 (Wingene)
Boerenwoning en bakhuis volgens het kadaster gebouwd circa 1850 en in 1901 vergroot. Opstelling rondom een met gras begroeid erf. Baksteenbouw van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Bewaarde ramen met T-indeling, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille en mezzanino met blinde lunetvensters op één na.
ID: 14418 | Bouwkundig / Landschappelijk element
't Serclaesdreef 34 (Wommelgem)
Gedeeltelijk omgracht kasteel in neoclassicistische stijl van 1920, met park en brede toegangsdreef.
ID: 28191 | Bouwkundig element
Abdijstraat 1-8 (Wortegem-Petegem)
Historische site met restanten van voormalige abdij. Begin jaren 1290 stichtte Isabella van Namen een vrouwenabdij waar zij kort nadien de clarissenzusters uit het nonnenklooster van Werken installeerde. Nu resten nog enkele delen uit de 17de tot 18de eeuw van de voormalige abdij: poortgebouw, gastenkwartier, kapelaanshuis en bijgebouwen, voornamelijk opgetrokken in traditionele bak- en natuursteenarchitectuur.