Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 33050 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Langemarkstraat 3 (Zonnebeke)
Mogelijk voormalige conciërgewoning van de Sint-Lucasschool, zie aansluitende bouwtrant; volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect R. Cauwe van 1923. Hoekhuis met trapgevel. Afgeschuinde hoek- en deurtravee onder overstek; erboven, sokkel met Heilig Hartbeeld onder baldakijn.


ID: 9827 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Rijkestraat 33 (Zottegem)
Voorheen gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf en daterend uit midden 19de eeuw. Heden blijven alleen de boerenwoning en de dwarsvleugel ten oosten bewaard.


ID: 38366 | Bouwkundig element

Kasteel Te Lake

Leie Linkeroever 37 (Zulte)
Classicistisch kasteel met koetshuis en bijgebouw, gebouwd in 1748, kasteel met vleugeldeur in rococostijl geplaatst na 1889, gelegen binnen een vijfhoekige omgrachting, toegankelijk via een brug.


ID: 38371 | Bouwkundig element

Lompenfabriek Desmet

Olsenestraat 27-29 (Zulte)
Fabrieksgebouw van baksteen en beton en conciërgewoning van twee traveeën en één bouwlaag onder hoog overstekend zadeldak, opgericht in 1926.


ID: 45145 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Kasteeldreef 1 (Zwalm)
Voormalig boswachtershuis bij het kasteel, woning van zes traveeën onder zadeldak, minstens uit begin 19de eeuw.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 45148 | Bouwkundig element

Hovenierswoning bij kasteel van Beerlegem

Kasteeldreef 4 (Zwalm)
Woning van zes traveeën onder zadeldak, gedateerd 1809, achteraan bakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.


ID: 81336 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1889

Sint-Denijsplaats 1-5, 5A (Zwevegem)
Burgerhuis gedateerd 1899 maar vermoedelijk met oudere kern. Dubbelhuis onder pannen zadeldak met roodgekalkte lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. Centrale deurtravee oplopend in dakvenster met puntgevel en oeils-de-boeuf, links deur conciërgewoning en rechts poortgebouw.