Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 28376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof ter Planken met watermolenlandschap

Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)
Kleinere 18de-eeuwse hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen. Aan de plaatselijk overwelfde Molenbeek en de sterk opgehoogde straat, watermolen van het bovenslagtype, waarschijnlijk één van de twee korenwatermolens aan de Molenbeek te Kwaremont vermeld in 1577. De omgeving van de molen bestaat uit natte graslanden en ruigte in de beekvallei en akkers op het plateau. Langs de Molenbeek zijn nog restanten van de aanvoergeul en de inplantingsplaats van het spaarbekken aanwezig.


ID: 28379 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Heule

Zandstraat 2 (Kluisbergen)
Semi-gesloten hoeve in baksteenbouw voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve (zie de Ferrariskaart van 1771-1778).


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 58477 | Bouwkundig element

Hoeve Vier Ambachten

Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).


ID: 58500 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterstraat 8 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve, omgeving afgezoomd met Canadapopulieren, deels bewaarde omwalling. Losse lage bestanddelen onder zadeldaken. Ten zuiden van het erf, in kern 18de-eeuws witgekalkt boerenhuis - gerenoveerd met bepaald respect voor volumes en houtwerk, echter toevoeging van dakkapellen.


ID: 208039 | Bouwkundig element

d'Houtlandhoeve

Carrestraat 6 (Koekelare)
Gelegen in een bocht van de weg, nieuwe erfpijlers en ijzeren hekken. Erf met grasperk, armpomp voor het huis. Ten noorden van het erf, boerenhuis met 17de- of 18de-eeuwse kern


ID: 208040 | Bouwkundig element

Hoeve

Carrestraat 7 (Koekelare)
Hoeve waarvan de constellatie grotendeels teruggaat tot het primitief kadasterplan van circa 1835 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 erf met losstaand bestanddeel en ten zuiden daarvan omwalde site met boerenhuis. De oudere kern van het boerenhuis gaat wellicht tot deze omwalde site terug.


ID: 208043 | Bouwkundig element

Hoeve

Catstraat 71 (Koekelare)
Achterin gelegen kleine hoeve, in 1952 gerenoveerd.


ID: 208046 | Bouwkundig element

Site Lange Max

Clevenstraat 2 (Koekelare)
Site met bewaarde geschutsbedding van een kanon uit de Eerste Wereldoorlog, gekend als de "Leugenboom" of de "Lange Max". Sinds eind de jaren 1990 ingericht als "Vredesmuseum en Herinneringspark".


ID: 208054 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Cordua

Corduaweg 3 (Koekelare)
Genoemd naar de Corduaheerlijkheid. Vormt historisch een geheel met de naastgelegen hoeve op Corduaweg nummer 1.