Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 56667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk met huidig uitzicht opklimmend tot 1625, gelegen te midden het ommuurde kerkhof. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 56941 | Bouwkundig element

Eclectisch winkelpand

Vlaanderenstraat 31 (Oostende)
Eclectisch winkelpand uit het laatste kwart van de 19de eeuw; tot 1916 woonplaats van James Ensor. Hoekpand van vier en vijf traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee, en vier bouwlagen.


ID: 56978 | Bouwkundig element

Bogenbrug De Drie Gapers en ruiterstandbeeld van koning Leopold II

Zeedijk (Oostende)
De Drie Gapers, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, bronzen ruiterstandbeeld van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931.


ID: 56777 | Bouwkundig element

Instituut Delcroix, Belgisch Zee-Instituut  voor orthopedie

Zeedijk 286 (Oostende)
Koperen plaat in inkom vermeldt voorgeschiedenis: "Gesticht in 1897 door Dr. Arm. Delcroix en de Eerw. Zuster Demeese, werd dit gebouw vernield in 1944. Heropgebouwd en pleichtig ingehuldigd op 8-VII-1954 in het bijzijn van H.M. Koningin Elisabeth…". Heropbouw gestart in 1945, naar ontwerp van architecten Adolphe en Max Masure (Brussel). U-vormig vrijstaand complex van zes bouwlagen onder plat dak waarop groot zonneterras.


ID: 72921 | Bouwkundig element

Nationaal Monument voor de Zeelieden

Zeeheldenplein (Oostende)
Nationaal Monument voor de Zeelieden naar ontwerp van Willy Kreitz (Antwerpen), opgericht in 1953-1954 op dezelfde plaats van de oude vuurtoren.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 36784 | Bouwkundig element

Beeldbepalende dorpswoning op de hoek Vijverstraat

Sint-Antoniusplein 1 (Oosterzele)
Beeldbepalend dorpshuis ingeplant op de hoek Vijverstraat. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in kern waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, in het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwd tot notarishuis.


ID: 36837 | Bouwkundig element

Villa

Spiegel 11 (Oosterzele)
Villa van de weldoenster mevrouw Belle-Verspieren, die in 1908 het klooster voor arme kinderen oprichtte en in 1922 haar villa schonk aan het gesticht Betlehem; sindsdien eigendom van de zusters dominicanessen. Heden gewitte, bak- en natuurstenen villa van twee bouwlagen met eclectische inslag, gebouwd circa 1908, met snijdende, zwarte pannen schilddaken, op de hoofdnok voorzien van een klokkenstoel en sierspits.


ID: 88185 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor kanunnik Andries

Kanunnik Andriesstraat (Oostkamp)
Bakstenen muurtje met rechts halfronde uitstulping waarop het bronzen reliëf met de buste van de kanunnik, gemaakt in 1986 door Geldhof K.


ID: 87914 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument

Kapellestraat (Oostkamp)
Herdenkingsmonument voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde burgers en soldaten uit Oostkamp en het gehucht Moerbrugge. Ontworpen in 1954 door beeldhouwer Cyriel Maerten en uitgevoerd onder leiding van de Brugse architect J. Lansoght. Plechtig onthuld op 9 oktober 1955.