Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 135208 | Landschappelijk geheel

Merelbeekse bossen

Baaigem, Vurste (Gavere), Bottelare, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke)
De Merelbeekse bossen vormen een boscomplex tussen de dorpen Melsen, Baaigem, Munte, Bottelare en Schelderode. Deze bossen, die in elkaar overlopen, zijn het Makegembos, Harentbeekbos, H. Geestgoed, Bruinbos, Boswijk en Nerenbos. Op de Muntekouter, juist ten noorden van Baaigem, staat de ‘Prinsenmolen’. Op deze kouter bleven talrijke bunkers uit Bruggenhoofd Gent bewaard. Bodemkundig ligt het gebied op overgang van hogere en drogere zandleemgronden op de Muntekouter in het zuiden naar lager gelegen natte beboste zandleem en lemige-zandgronden in het noorden. De noordelijke grens van het gebied komt in de zandstreek, hier een zuidelijke uitloper van de Vlaamse Vallei.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 36084 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Baaigemstraat 456 (Gavere)
Imposante dorpswoning, voorheen met maalderij. Straatgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met geglazuurd tegelparement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Woonhuis met 19de-eeuwse kern met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en getoogde deur en vensters.


ID: 36014 | Bouwkundig element

Brouwerij Boeykens

Biesstraat 1 (Gavere)
Brouwerij gebouwd in 1835, in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid met een mouterij, heden stopgezet en gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis.


ID: 36109 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Blokstraat 44 (Gavere)
Voormalig uithof en proosdij van de Sint-Cornelius- en Cyprianusabdij van Ninove. De norbertijnenabdij van Ninove, gesticht in 1137, richtte hier een exploitatiecentrum op; heden gesloten hoeve met gebouwen op vierkante plattegrond met woonhuis, schuur met poortgebouw en lagere stallen ten oosten en ten westen van het verharde binnenerf. Ten zuiden aangebouwde stokerijgebouwen. Aan de overzijde van de weg, bakstenen stallen met twee parallelle vleugels en schuin aangebouwde vleugel van circa 1910. Woonhuis van zes traveeën en heden twee bouwlagen, in kern nog opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 36111 | Bouwkundig element

Veldsteenbakkerij Hermie

Bossemstraat (Gavere)
Ten noorden van de straat, nog in werking zijnde veldsteenbakkerij. Nog bewaarde droogloodsen onder golfplaten zadeldaken en een veldoven.


ID: 36146 | Bouwkundig element

Brouwerij en feestzaal Brouwershof

Dorpstraat 15 (Gavere)
Oprichting van een brouwerijgebouw door D. De Ronne in 1839; feestzaal toegevoegd in 1927.


ID: 307550 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ganzendam 8 (Gavere)
Boerenarbeiderswoning van vijf traveeën onder zadeldak, oorspronkelijk afhankelijk van kasteel Borgwal, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36057 | Bouwkundig element

Brouwerij Vander Straaten

Hulstraat 1, Steenweg 37 (Gavere)
Brouwerij met woonhuis, vroegere koetshuizen en bedrijfsgebouwen ingeplant op de hoek met de Hulstraat tegenover de kerk. Koetshuizen, links en rechts van de voortuin met bepleisterde binnentuingevels met rondboogarcade op pilasters. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken. Rechts aansluitende brouwerijgebouwen met verankerde gewitte bakstenen straatgevels en bekronende vierkante schoorsteen.


ID: 36088 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hundelgemsesteenweg 1 (Gavere)
Volledig gesloten hoevecomplex, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, op de grens met Munte. Gebouwencomplex op vierkante plattegrond met woonhuis ten zuiden, stallen met schuur ten oosten en ten westen en poortgebouw en stallen en doorrit ten noorden van het verharde binnenerf met centrale mestvaalt. Woonhuis van vier en twee traveeën met één bouwlaag en steil zadeldak met rechts zijaandak met muurvlechtingen en bekronend bolornament.