Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 34231 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


ID: 18071 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.


ID: 18109 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Doorslaardorp 62 (Lokeren)
De huidige kerk is in 1841-42 opgetrokken; de toren en de eerste travee zijn pas in 1868 toegevoegd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. In 1870 bouwde men twee sacristieën aan. Driebeukige transeptloze pseudobasiliek in eenvoudige neoclassicistische stijl. Georiënteerd met een duidelijke noordwaartse afwijking om te passen in het bestaande straattracé.


ID: 18130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.


ID: 83535 | Bouwkundig element

Sint-Pauluskerk met omringende arbeiderswijk

Fernand Hanusdreef 1-15, 21-23, 27-35, 39-59, Nieuwe Dreef 60 (Lokeren)
Geïsoleerde woonwijk met onder meer twee schooltjes, een directeurswoning, een klooster, een pastorie, in 1921 aangevat door Ferdinand Hanus, vlakbij zijn textielfabriek, tot 1970 verder uitgebouwd. De wijk omvat ook de centraal gelegen Sint-Pauluskerk, een baksteenbouw in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect H. Jacquelin van 1922.


ID: 83539 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heiendestraat (Lokeren)
Neogotische kerk, een ensemble vormend met de erachter gelegen school en de ervoor staande pastorie en errond een beboomd plantsoen. De kerk, naar ontwerp van architect Eugène Neve werd aangevat door aannemer Back en in 1882 voltooid door aannemer Vlaeminck. De toren werd er in 1905 aan toegevoegd.


ID: 17894 | Bouwkundig element

Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10 (Lokeren)
Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl, opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. De voorgevel werd in 1886 volledig herbouwd naar ontwerp van de architecten Jules De Somme en Emile Van Hoecke-Peeters.


ID: 17929 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Markt 46 (Lokeren)
Hoofdkerk van Lokeren, ten zuidoosten van het marktplein. Driebeukige pseudobasilicale barokkerk, volledig bekleed met kalkzandsteen, met westtoren en ten oosten polygonaal hoofdkoor met flankerende zijkoren; sacristie en bergplaats in de oksels van de koren. Oorspronkelijk gebouwd in 1585-1625 en meermaals vergroot en verbouwd.


ID: 18030 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Veerstraat 14 (Lokeren)
Ruime kruiskerk in gotiserende stijl, in de jaren 1950 gebouwd naar ontwerp van architect Adrien Bressers.


ID: 80143 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Jan Davidlaan (Lommel)
Georiënteerde moderne zaalkerk uit 1981, naar ontwerp van architecten L. Bernaerts en F. Theuwissen.