1850 resultaten
ID: 216447 | Bouwkundig element
Strobrugge (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, in Strobrugge opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 301016 | Bouwkundig element
Strobrugge (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, in Strobrugge opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 216445 | Bouwkundig element
Vlotweg (Maldegem)
Eén van twee flankerende bunkers, tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse Marinekorps opgetrokken tegen de noordelijke dijk van het Leopoldkanaal. De bunker behoort meer bepaald tot de Duitse Hollandstellung. Het betreft een type mitrailleurpost bestaande uit vier ruimtes, waarvan de twee uiterste ruimtes een schietopening in de zijmuur bevatten. Tijdens Operation Switchback in het najaar van 1944 (Tweede Wereldoorlog) zouden Duitse eenheden zich vanuit deze bunker sterk verzetten tegen Canadese aanvallen.
ID: 216448 | Bouwkundig element
Warande (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken tegen het Groot Haringgat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 216449 | Bouwkundig element
Warande (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordwesten van Middelburg opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 216446 | Bouwkundig element
Westweg (Maldegem)
Militaire constructie uit baksteen en beton, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze constructie maakte deel uit van de Duitse Zweite Stellung.
ID: 3411 | Bouwkundig element
Hoogstraat 83 (Mechelen)
Enig bewaarde stadspoort; de overige werden in de loop van de 19de eeuw gesloopt samen met de stadswallen voor de aanleg van de vesten.
ID: 1696 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koning Albertstraat (Mechelen)
Oudste fort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1878-1893, in baksteen en beton. Boven op het hoofdfront herinnert het oorlogsmonument aan de slachtoffers die hier begin oktober 1914 vielen.
ID: 74703 | Bouwkundig element
Zakstraat 18-20, 16A (Mechelen)
Hof van Palermo, gebouwd in 1476 door Jan Carondelet, eerste voorzitter van de Grote Raad. Van dit hof resteert de rechthoekige huistoren in bak- en zandsteenbouw van vier geledingen onder zadeldak. Het dubbelhuis met oude kern aan de straat heeft een gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen.
ID: 134059 | Landschappelijk element
Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samenvoeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.