Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 200902 | Landschappelijk element

Kasseiweg Houtenmolenwegel

Houtenmolenwegel (Merelbeke-Melle)
De gekasseide weg is een deel van een langere rechtlijnige straat die noordoostwaarts richting Moortsele leidt en is gelegen op de Asselkouter. Het gekasseide deel behoort tot het deel van deze kouterweg tussen Ruspoel en Hundelgemsesteenweg.


ID: 132133 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat (Merelbeke-Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een opgaande lindedreef aangelegd langs de kasteelvijvers. Vanaf de dreef is er zicht op het kasteel en de aanhorigheden. Het is tevens een ontginningsdreef die bij de exploitatie van het Geerbos nuttig is.


ID: 132132 | Landschappelijk element

Platanendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Merelbeke-Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg is aangelegd met opgaande platanen. Het is de lommerrijke toegangsweg tot het kasteel de Bueren. De dreef is onderbroken voor de aanleg van een spoorweg.


ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Camere

Kalverhagestraat 7-9 (Merelbeke-Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.


ID: 306488 | Landschappelijk element

Meersstraat

Kasseiberg (Merelbeke-Melle)
De Meersstraat is een kasseiweg die slingert tussen percelen weiland en dichter bij het dorpscentrum van Melsen tussen bebouwing loopt waaronder een historische hoeve. De weg is deels ingesneden in de flank en de beplanting met een opgaande rij populieren aan het begin benadrukt het wegtracé zodat dit herkenbaar is vanaf de omringende wegen zoals de Galgeveldstraat en de Wittebuisstraat. De omgeving van de weg heeft zijn agrarisch karakter grotendeels behouden wat de contextwaarde van de kasseiweg versterkt. Het historisch wegtracé is intact en leidt van de meersen naar het hoger gelegen dorp. De Meersstraat maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen die het centrum van Melsen in de 18de eeuw verbonden met de uitgestrekte Scheldemeersen.


ID: 36281 | Bouwkundig element

Buitenhuis

Lindestraat 85-87 (Merelbeke-Melle)
Kleine, minstens sinds de 18de eeuw behuisde site omringd door een U-vormige walgracht doch voorts geen historische gegevens voorhanden. In de tweede helft van de 19de eeuw vergroot. Huis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met zadeldak, tussen zijtrapgevels met omlijste topoculus. Gecementeerde gevels met imitatiehoekblokken en deels aangepaste muuropeningen. Vier hardstenen pijlertjes met geprofileerde bekroning markeren de toegangsdreef aan de straat.


ID: 200907 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Munteplein, Ruspoel, Torrekensstraat, Zink (Merelbeke-Melle)
Het gekasseide wegdek van Munteplein en begin van Ruspoel is een onderdeel van een historisch wegenpatroon in Munte en affirmeert sterk het historisch karakter van het huidig dorpscentrum van Munte, geconcentreerd aan het Munteplein.


ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schelderode

Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke-Melle)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36419 | Bouwkundig element

Verlorenbroodhoeve

Verlorenbroodstraat 6A (Merelbeke-Melle)
Vroeger een enkelvoudig rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen met een poortgebouw op het eind van de toegangsdreef. Overzolderd poortgebouw van één travee onder schilddak , voorzien van twee siernokijzers, aanzien als daterend uit de 17de eeuw maar waarschijnlijk gereconstrueerd circa 1900 met neogotische inslag. Links aan de straatzijde aansluitend lang voormalig hoevegebouw van één bouwlaag en elf traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Merelbeke-Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.