Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 89352 | Bouwkundig element

Hoeve Baljuwhof

Zeldonkstraat 12 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een woonhuis en twee landgebouwen op een heraangelegd erf, toegankelijk via een hekken in buisstaal. Woonhuis volgens kadastergegevens gebouwd in 1908. Bijgebouw achteraan de woning dateert van 1908 en werd in 1974 vergroot.


ID: 89354 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeldonkstraat 20 (Beernem)
Kleine hoeve met losse bestanddelen en voorliggende boomgaard. Fasegewijs tot stand gekomen. Het huidige woonhuis is volgens het kadaster een reconstructie van 1878. Boerenarbeiderswoning van vier traveeën onder een mansardedak. Rode baksteenbouw opgesmukt met gele en witgeglazuurde bakstenen voor ontlastingsbogen. Aanpalende schuur–stalling in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 89434 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeldonkstraat 24 (Beernem)
Hoeve gedeeltelijk omhaagd met meidoorn en fasegewijs tot stand gekomen. Het huidige volume wordt echter voor het eerst weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1813 als woonhuis met geïntegreerde stal. Schuur. Vrijstaande dwarsschuur volgens het kadaster opgetrokken in 1881 na afbraak van de oudere schuur. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 89436 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeldonkstraat 36 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel voorzien van toegangshekken in buisstaal. Volgens het kadaster werden het woonhuis en schuur volledig herbouwd in 1907.


ID: 89435 | Bouwkundig element

Heropgebouwde hoeve

Zeldonkstraat 38 (Beernem)
Woonhuis en bijgebouwen in historiserende regionale stijl, volgens kadaster gebouwd in 1967. Reconstructie van een hoeve reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829.


ID: 89355 | Bouwkundig element

Hoeve Meibosken

Zuiddammestraat 11 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Hoeve fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Gecementeerde lijstgevel oorspronkelijk voorzien van een opkamer. Het boerenhuis vormt grosso modo met de gedateerde stal van 1914 een L-vormige plattegrond.


ID: 89127 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddammestraat 16 (Beernem)
Achteringelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Woonhuis met kern daterend van voor 1830.


ID: 89165 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zwarte Paard 23 (Beernem)
Woonhuis en schuur reeds opgetekend op een pre-kadastraal plan van 1809. Woonhuis van vier traveeën en een geïntegreerde lagere schuur/stal van drie traveeën onder een asymmetrisch pannen zadeldak. Vrijstaand bakhuis/zomerkeuken van gecementeerde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Dwarsschuur van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit ingevuld door poort met winket.


ID: 135010 | Landschappelijk geheel

Rijksweldadigheidskolonie Merksplas en omgeving

Beerse (Beerse), Merksplas (Merksplas), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
De Kolonie Merksplas is een voor het Vlaams Gewest uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als ‘onvrije’ weldadigheidskolonie. In 1823 werd de ’onvrije kolonie’ van Merksplas ontgonnen op de heide. Ze bood al snel onderdak aan ongeveer 600 bedelaars. In 1893 werd begonnen met het graven van de ringgracht, om ontsnappingen tegen te gaan. Deze ringgracht is nog grotendeels bewaard. Ook van het gebouwenbestand is heel wat bewaard gebleven (kerk, gebouwen van de huidige strafinrichting, boerderijen, bedrijfsgebouwen, schoolgebouw en personeelswoningen). Ook bijzonder is het kerkhof. Kenmerkend voor het landschap van dit gebied zijn verder het rastervormig drevenpatroon en de beboste percelen afgewisseld met akkerland. Het uitgestrekte en rustige geheel is een visueel zeer aantrekkelijk compartimentlandschap. De dendrologische waarde is groot.


ID: 12351 | Bouwkundig element

Hoeve Het Epelaar

Antwerpseweg 128 (Beerse)
Heden hoeve bij stoeterij Arabica; boerderij met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.