Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 43618 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Peerse (Holsbeek)
Nabij de baan naar Lubbeek staat onder een oude linde midden in het veld een rechthoekig gebouwtje van baksteen met zandstenen omlijsting rondom de nis.


ID: 132047 | Landschappelijk element

Winterlinde bij Sint-Jozefkapel

Peerse (Holsbeek)
Op een aangelegd heuveltje in de velden staat er een winterlinde bij de Sint-Jozefkapel. De toegetakelde kapelboom heeft een belangrijk deel van de kruin verloren en heeft hierdoor een afwijkende groeivorm. De stam is hol en de boom heeft de kenmerken van een veteraanboom. Winterlinde is onder de lindes de meest zeldzame soort.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 50913 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Wallenhoeve

Beverenstraat 90 (Hooglede)
Losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen en golfplaten) rondom begrint erf. Aan de straatzijde hekken tussen twee lindebomen, waarvan één met boomkapelletje. Ten westen woonhuis met vernieuwd parement. Ten noorden dwarsschuur, van verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor omlijstingen en datering 1876 in oostelijke zijpuntgevel.


ID: 133057 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst en hulsthaag bij kapel

Hillemolenstraat, Inkelstraat (Hooglede)
Bij de kapel is er een afsluitingshaag van hulst aanwezig met daarin een op stam gezette hulst. Het hulstboompje vertoont nog de kenmerken van een geschoren kruin.


ID: 51014 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux met kastanjebomen

Leenbosstraat, Noordabeelstraat (Hooglede)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, geloftekapel van 1941 tussen twee kastanjebomen.


ID: 50954 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Lepelstraat 5 (Hooglede)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht aangeduid op de Ferrariskaart met andere configuratie, enkel het woonhuis vertoont grosso modo dezelfde ligging; eveneens aangeduid op Atlas der Buurtwegen (1843) met zelfde ligging voor woonhuis + stal en schuur, de overige aangeduide gebouwen zijn niet meer aanwezig; erftoegang beschaduwd door twee linden. Doorheen het erf loopt heden een weg naar de dieperin gelegen bebouwing. Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 51010 | Bouwkundig element

Wegkruis met linden

Noordabeelstraat (Hooglede)
Houten kruis met gietijzeren Christus.


ID: 51034 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sloovers Kapelleken met lindes

Turkeyenstraat (Hooglede), Hazelstraat (Lichtervelde)
Veldkapel, geflankeerd door twee linden.