Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 36127 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kerkstraat 82 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met voormalige landbouwstokerij Van der Meerschout, uit het midden van de 19de eeuw. Woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 36187 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarswoning

Lindeboomstraat 18 (Gavere)
Ver achterin gelegen hoeve met resterend maalderijgebouw ingeplant in U-vorm binnen een omhaagd erf. De voormalige houten korenwindmolen dateerde uit de eerste helft van de 19de eeuw. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met in L-vorm aangebouwde stallen onder zadeldak. Ten westen, circa 1880 bijgebouwde voormalige stoommaalderij met gewitte bakstenen gevels.


ID: 36004 | Bouwkundig element

Brouwerij Contreras

Molenstraat 110 (Gavere)
Voorheen brouwerij Latte, hier opgericht in 1818, onder meer met bijbehorende houten windmolen. Sinds 1920 in handen van de familie Contreras. Nog in werking zijnde ambachtelijke brouwerij van hoge gistingsbier met kleinschalige gewitte bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder zadeldak. Behouden zeer diepe, rond gemetste waterput. Links van de bedrijfsgebouwen, bakstenen villa van 1931.


ID: 36161 | Bouwkundig element

Molen De Ronne

Opperweg 29 (Gavere)
Molen De Ronne is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, stellingmolen, met gemetste galerij, opgericht in 1845.


ID: 36101 | Bouwkundig element

Prinsenmolen

Prinsenmolenstraat 17B (Gavere)
De Prinsenmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, opgericht eind 19de eeuw ter vervanging van een houten staakmolen.


ID: 36134 | Bouwkundig element

Tarandusmolen met molenaarswoning

Provinciebaan 22-24 (Gavere)
De Tarandusmolen is een stenen olie- en korenwindmolen, later louter korenwindmolen van het type bovenkruier, grondzeiler, oorspronkelijk met zetelkap, door middel van muurankers gedateerd 1771. Aan de straat ligt de voormalige molenaarswoning, vernieuwd na 1914. Symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 36056 | Bouwkundig element

Stokerij Vander Straaten

Steenweg 33 (Gavere)
Stokerij en woonhuis, opgericht in 1835. Oorspronkelijk gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf. Heden nog achterin gelegen woonhuis, in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Links, voormalige stokerijgebouwen aansluitend bij de vroegere brouwerijgebouwen.


ID: 36138 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij Saeghershof

Toekomststraat 30 (Gavere)
Zogenaamd naar de vroegere eigenaars, De Saegher, die hier circa 1875 een stokerij van oude Dikkelvense jenever oprichtten. Sinds de Tweede Wereldoorlog, burelen van Pura Bronnen met exploitatie van de minerale bronnen in de nabij gelegen bossen. Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met 19de-eeuws voorkomen, mogelijk met oudere kern uit de 18de eeuw of vroeger. Aan de straat palende voormalige stallen, circa 1875 omgebouwd tot stokerij.


ID: 135043 | Landschappelijk geheel

Zammelsbroek en Trichelbroek

Geel (Geel), Eindhout, Varendonk, Veerle (Laakdal)
Dit gebied betreft een mooi gesloten valleilandschap, bepaald door de sterk meanderende loop van de Grote Nete in het noorden (Zammels Broek) en de Laak in het zuiden (Trichelbroek), met een landduin tussen beiden. De reliëf- en vochtgradiënt tussen de landduin en lager gelegen alluviale vlakten zorgt voor een gevarieerde vegetatie. De alluviale gronden langsheen de Grote Nete worden van oudsher gebruikt als graasland voor het vee en als hooiland in de zomer en zijn opgedeeld in langgerekte percelen. Het Trichelbroek wordt gekenmerkt door een kleinschalig agrarisch landschap rijk aan hagen en houtkanten. De aanwezigheid van een aantal oudere hoeves, waardevol klein bouwkundig erfgoed en talrijke kleine landschapselementen vervolledigen het landelijk karakter van dit gebied.


ID: 135044 | Landschappelijk geheel

Selguis / Kievermontbroek

Geel (Geel), Mol (Mol)
Dit gebied is gelegen net ten oosten van Geel. De vallei van de nog sterk meanderende Molse Nete kent een gaaf bewaard beemdenlandschap dat wordt gekenmerkt door weilanden opgedeeld in langwerpige percelen, die nog grotendeels begrensd zijn door lijnvormige aanplantingen die het geheel een eerder gesloten karakter geven. Langs de noordelijke oever komen talrijke plassen en vijvers voor, ontstaan door de ontginning van veen en turf in de tweede helft van de 19de eeuw. Ook het wegenpatroon bleef mooi bewaard. In de iets hoger gelegen noordwestelijk hoek is er een duidelijke overgang naar grootschaliger landbouwgebied. De afwisseling in vegetatiestructuur, gecombineerd met talrijke overgangssituaties van nat naar droog, resulteert in een rijke flora. De talrijke open waters maken het gebied ook interessant voor aan water gebonden fauna.