Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 91358 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Amersveldestraat 202 (Kortemark)
Lage woning met geïncorporeerd nutsgebouw en achtergelegen aanleunend bakhuis. Vermoedelijk gebouwd begin 20ste eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint en baksteenfries onder gootlijst. Zadeldak (rode mechanische pannen) met klimmend beluikt laadvenster.


ID: 90956 | Bouwkundig element

Hoeve het Hillegoed

Galgestraat 10 (Kortemark)
Hoeve, achterin gelegen langs het Hillegoedpad. Oude lindeboom bij de erftoegang. Achter de hoeve, bosje met onder meer rode beuk. Ten zuiden van het erf, boerenhuis van circa 1902, de voorgevel is gericht naar het Hillegoedpad. Rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen, restant van dakruiter). Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk naar oud model. In de rechter zijgevel, rondboogvenstertje.


ID: 90974 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Handzamestraat 85 (Kortemark)
Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Handzamestraat. Achter het huis, doorgeschoten oude beukenhaag. Op het primitief kadasterplan van circa 1828 - eigenaar is de Lichterveldse notaris Vanhee - is de hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen.


ID: 91292 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogestraat 37 (Kortemark)
Achteringelegen, in kern 18de-eeuwse hoeve, heden enkel bewaard boerenhuis met geïncorporeerde stal. Boerenhuis en recente bedrijfsgebouwen rond een onverhard erf toegankelijk via een onverharde erfoprit met twee lindes en een kapel aan de straatzijde. De hoeve is omgeven door weiden en een veedrinkpoel links van het boerenhuis.


ID: 90997 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met stal en schuur

Ichtegemstraat 91 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalletje (links) en schuurtje (rechts), volgens het kadaster in twee bouwfases in 1921 en 1936 tot stand gekomen. In 1936 wordt het huis aangebouwd en wordt achterliggend een bakhuis gebouwd.


ID: 91000 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Scheure

Ieperstraat 6 (Kortemark)
Kleine aan de straat gelegen hoeve. Hekken tussen blauwhardstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1906 door Isidoor Neyrinck, kunstschilder uit het nabije Staden. Hierbij wordt een dieperin gelegen huis afgebroken, de rest van het grote perceel wordt ingericht als boomgaard. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 91017 | Bouwkundig element

Hoeve

Koutermolenstraat 121 (Kortemark)
Kleine hoeve grosso modo daterend van "1926" zie datering in rechter zijgevel huis. Een achteringelegen ouder huis behoort tot een oudere hoevesite die als dusdanig reeds op het primitief kadasterplan (circa 1828) aangeduid is met een aantal nutsgebouwen, onder meer een dichter bij de straat gelegen bakhuis gelegen in een boomgaard.


ID: 91032 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Makeveldstraat 40 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve gelegen in een bocht van de weg, en dus erg markerend voor het straatbeeld. Geknotte of gekandelaarde lindebomen bij de erftoegang, en een notelaar op het erf bij het huis. In de eerste helft van de 19de eeuw (zie mutatie 1860, situatie voor) is er reeds een kleine hoeve met onder meer bakhuis. Circa 1860 worden deze oude gebouwen afgebroken ten voordele van een L-vormige opstelling met huis en schuur rondom een erf met boomgaard.


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 91302 | Bouwkundig element

Walhoeve

Pollaertstraat 5 (Kortemark)
Achteringelegen kleine hoeve met losse bestanddelen, in zijn huidige vorm daterend van circa 1903 (sic) wanneer het huis volgens het kadaster totaal herbouwd wordt. De verspreide opstelling van huis, schuur en stal gaat terug op het primitief kadasterplan (circa 1827). Het bakhuis werd herbouwd op de plaats van een bakhuis van 1897.