Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 78753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.


ID: 135400 | Landschappelijk geheel

Polder Klemskerke en Vlissegem

Klemskerke, Vlissegem (De Haan)
Dit gebied omvat de gave middeleeuwse kustpolders rond Klemskerke en Vlissegem met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De dorpskernen van Vlissegem en Klemskerke vormen twee typische en gaaf bewaarde middeleeuwse polderdorpen, geconcentreerd rond de kerk met omgevend kerkhof en enkele invalswegen. Daarnaast zijn er ook nog verspreide restanten van militaire bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog. De Noordede vormt een belangrijke waterloop als historisch afwateringskanaal voor dit poldergebied én de omliggende polders ten noordwesten van Brugge. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 86008 | Bouwkundig element

Brug over de Noordede

Brugse Baan (De Haan)
Bakstenen brug over de Noordede, al te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). De brug werd gerestaureerd in de jaren 1990. Dubbele steekboogbrug volgens gevelstenen (her)bouwd in "1848" door de Watering van Blankenberge met opschrift "WB".


ID: 54612 | Bouwkundig element

Steegje Garre

Dorpsplaats (De Haan)
Gekasseid steegje, haaks op de Warvinge met gevarieerde bebouwing.


ID: 54613 | Bouwkundig element

Hoeve

Dorpsplaats 15 (De Haan)
Alleenstaande kleine hoeve of twee samengevoegde arbeiderswoningen achteraan de "Garre", toegankelijk via geplaveid voetpad.


ID: 54615 | Bouwkundig element

Rijtje arbeiderswoningen

Dorpsplaats 19 (De Haan)
Alleenstaand rijtje landarbeiderswoningen, vanuit de "Garre" bereikbaar via begrint steegje tussen nummers 18 en 20.


ID: 214196 | Bouwkundig element

Watertoren

Drift (De Haan)
Watertoren gebouwd in 1911 op het hoogste duin de "Hogen-Hul", in functie van de groeiende behoefte aan water door het opkomend kusttoerisme vanaf 1900. Paddenstoelvormige watertoren van het type D1 bestaande uit een gesloten, piramidale voet waarboven een sterk overkragend betonnen reservoir van 250 kubieke meter. Betonnen skeletbouw en rode baksteen boven een blauwhardstenen plint.


ID: 214265 | Bouwkundig element

Hoeve Kennepuppe

Driftweg 127 (De Haan)
Kleine hoeve op de hoek met de Kennedylaan. Dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis met geïncorporeerde stalling, nu verbouwd tot garage.


ID: 54620 | Bouwkundig element

Sint-Clarengoed

Grotestraat 154 (De Haan)
Staat vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van het Brugse Sint-Claraklooster. De hoeve is op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormige opstelling afgebeeld, aan de straat is over de Zwinbeek een stenen brug getekend.