3539 resultaten
ID: 52109 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Warandestraat 79-81 (Gistel)
Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen. Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis. Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning. Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis'. Ten westen aansluitende serre en moestuin.
ID: 52112 | Bouwkundig element
Zevekoteheirweg 89-91 (Gistel)
Als (park)site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuws kaartmateriaal. Het zou eind 18de eeuw gebouwd zijn voor de Engelse familie Batlet. Na de Eerste Wereldoorlog zou het afgebrand en herbouwd zijn.
ID: 52113 | Bouwkundig element
Zomerloosstraat 31 (Gistel)
Zomerloosstraat nr. 31. Villa in cottage-stijl gelegen in ommuurd park. Opschrift in de rechter zijgevel "La cerisaie 1923". Aan de straatzijde bakstenen hekpijlers en nutsgebouwtje (mogelijk koetshuis).
ID: 135104 | Landschappelijk geheel
Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.
ID: 201110 | Bouwkundig element
Boeslinter 20 (Glabbeek)
Het vrijstaande bakstenen herenhuis uit 1891 wordt omkaderd door een ruime tuin, aan straatzijde afgesloten deels met een hoge bakstenen muur met achterliggend scherm van oude leilinden, deels met een fraai smeedijzeren hekken.
ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).
ID: 83758 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 40 (Glabbeek)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 18de eeuw met pastorietuin van 65 are, met typische tweeledige structuur en vijvertje.
ID: 300809 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoolstraat 4 (Glabbeek)
Tot eclectische villa omgebouwde hoeve, die circa 1900 in opdracht van de Tiense notaris Raymond Janssens haar huidige vorm kreeg. De vierkante toren werd oorspronkelijk bekroond door een houten lantaarn met een spits, die in gewijzigde vorm als tuinornament dienst doet. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, aangelegd vanaf 1860; enkele bomen uit periode vóór de aanleg.
ID: 300811 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiensesteenweg 176 (Glabbeek)
In 1926 liet notaris Victor Mertens een eclectische villa optrekken langs de steenweg Tienen-Diest. In de langgerekte tuin van 70 are staat een relatief grote Lourdesgrot.
ID: 300807 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Torenstraat 62 (Glabbeek)
Eclectisch landhuis, opklimmend tot het einde van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw onder het eigenaarschap van baron Karel de Turck de Kersbeeck. Het landhuis is voorzien van een dienstvleugel en wordt omgeven door een informele aanleg van circa 1,5 hectare, namelijk een open ruimte met vijver en hoogstammige randbeplanting.