Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1812 resultaten


ID: 52892 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Maat

De Maat 1-4 (Mol)
Voormalig kasteeldomein met bewaarde bakstenen bijgebouwen met typisch eigentijdse verwerking van gele baksteen, uit begin 20ste eeuw. Deels ommuurd park in laat-landschappelijke stijl met bewaarde ijskelder en dreef. Vloeiweide in het zuidelijke deel van het domein.


ID: 302469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sociale woonwijk Egelsvennen

Egelsvennen 1-140, 141, 151-189, 190-204, 250-309, 318-338 (Mol)
Laagbouw structuralistische parkwijk ontworpen door de Molse architect Leo Verbist, die aanleunde bij de architecten van de Turnhoutse School. De bebouwing kwam tot stand in een viertal bouwfasen tussen 1968 en 1981. De groenaanleg is een ontwerp van Henri Carlier.


ID: 52939 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jozefsparochie met devotieparkje

St.-Jozefslaan 89 (Mol)
Pastorie in neogotische stijl van 1904 naar ontwerp van J. Taeymans. In de tuin een Lourdesgrot uit 1936 en een devotieparkje van 1945.


ID: 24239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Dorpsplein Slyps 10 (Moorslede)
Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken.


ID: 24169 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koekuitkasteel met park

Kasteeldreef 1-3 (Moorslede)
Afgelegen landhuis in landschapspark, te bereiken via toegangsdreef in quinconceverband; belangrijke parkbomen, waterpartijen en recente gloriette, arduinen restanten van het vroegere kasteel; toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning en moestuin.


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 13587 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Cantecroy met tuin

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met tuin. Onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (Nazareth-De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (Nazareth-De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth-De Pinte)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.