Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 77821 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Bloemenoord met park

Rijselstraat 98 (Brugge)
Het kasteel Bloemenoord dateert van het begin van de 20ste eeuw en was in oorsprong verfraaid met een lusttuin en een uitgestrekt kasteelpark, waarvan nog een deel is overgebleven. Eclectisch landhuis, waarvan het uitzicht bepaald wordt door werken omstreeks 1905-1908 naar ontwerp van de Gentse architect L. Morial. Park met centrale vijver, glooiende hellingen en gevarieerd bomenbestand.


ID: 83212 | Bouwkundig element

Hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle

Rolweg 64-66 (Brugge)
Voormalige hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle. Sinds 1926 Guido Gezellemuseum met bijhorende ruime ommuurde tuin. Het ensemble is opgenomen in het beschermd landschap tussen Kruispoort en Carmersstraat.


ID: 74845 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Hemelbeke

Ronselarestraat 30 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype uit de 18de-19de eeuw. Woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel voorzien van witbeschilderde bakstenen gevels met een zwart gepekte plint. De bijhorende boomgaard is afgezet door een meidoornhaag.


ID: 74846 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Ronselaere

Ronselarestraat 71 (Brugge)
Deels vernieuwde hoeve bestaande uit losse witbeschilderde bestanddelen. Woonhuis met opkamertraveeën waarvan de zijgevel is voorzien van drie kleine steunberen. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Bijhorende boomgaard met meidoornhaag.


ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


ID: 130965 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)
Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).


ID: 83424 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annaplein (Brugge)
Gelegen in het midden van het Sint-Annaplein met rondom de kerk gekandelaarde lindes en platanen. Georiënteerde, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond met prominente westtoren. Tegen de buitenwand ter hoogte van het koor, beeldengroep van Calvarie.


ID: 79708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.


ID: 308526 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden op het kerkhof van de Sint-Pietersbandenkerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
Gekandelaarde linden op en rond het kerkhof van de Sint-Pietersbandenkerk


ID: 57863 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen uit 1934

Sint-Pietersgroenestraat 36-46 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1934 ontworpen door architect Jules Heyneman (Uitkerke). Huisjes hebben een naam, zie gevelstenen, respectievelijk: "de zonhoek", "hageroosje", "sneeuwklokje", "rozemarijntje", "roodkapje", "boomhoek". Per twee gekoppelde huizen geïnspireerd op het typische tuinwijkmodel uit het interbellum.