1871 resultaten
ID: 36587 | Bouwkundig element
Zink 11-13 (Merelbeke-Melle)
Kasteeldomein met ruim 1 kilometer lange oude dreef vanaf het kasteel westwaarts voerend naar de verdwenen vroegere parochiekerk aan de Torrekensstraat. Toegangspoort aan de straat met aanpalend gedeelte van de vroeger gesloten kasteelhoeve. Kasteel gebouwd tegen de zuidelijke hoek van de omgrachte site. Heden min of meer L-vormig gebouw van twee verdiepingen met verspringende bouwlagen en zadeldaken. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van kasteel in neotraditionele stijl, maar anderzijds zijn vroegere bouwfasen nog duidelijk afleesbaar waaronder een overblijfsel van een vroegere donjon of mottetoren uit de late middeleeuwen. Gerestaureerde en deels tot woning gerenoveerde vroegere kasteelhoeve, waarschijnlijk uit de 16de tot 17de eeuw.
ID: 135008 | Landschappelijk geheel
Merksplas (Merksplas)
‘Zwart Goor - Rondpunt’ is een bebost voormalig landgoed binnen een open landelijke omgeving. De kern van het domein gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw, toen de eigenaar begon met de ontginning van de Zwartgoorheide, een uitgestrekt heide- en vennengebied. De basisstructuur van het gebied wordt gevormd door dreven in driehoeksvorm, geïnspireerd door de vrijmetselarij. De open omgeving van de beboste kern is hoofzakelijk het gevolg van ontginningen uit het begin van de 20ste eeuw, met grote, rechthoekige kavels. Door talrijke functiewijzigingen van het domein is het gebouwenbestand van het gebied Zwart Goor – Rondpunt herhaaldelijk verbouwd. De Franse tuin dateert van 1926. Het esthetisch aantrekkelijke gebied heeft ook een belangrijke dendrologische waarde, door de dreven en oude bosbestanden.
ID: 122153 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beersedreef 2, Beukendreef 1-2, Dammekensstraat 1-6, Eikendreef 1-2, Gasthuisdreef 1, Gentse Wijk 1-10, Kapelstraat 1-10, 11, Kweekstraat 1-12, 13-15, 4A-B, Nijverheidsstraat 1-6, 2A, Ossenweg 3, 1A-B, Rode Dreef 1-2, Steenweg op Rijkevorsel 1-28, 29-65, Steenweg op Wortel 1-2, 3-5, 6, 1A, 6bis, Zoete Inval 1-8 (Merksplas)
Tegelijk met de stichting van een vrije landbouwkolonie in Wortel, werd te Merksplas een bedelaarshuis -onvrije kolonie- opgericht. Gedeeltelijk omgracht domein gekenmerkt door een compartimentenlandschap, een rastervormig drevenpatroon en een uitgestrekt karakteristiek gebouwenpatrimonium.
ID: 46890 | Bouwkundig element
Boensberg 1-2 (Merksplas)
Oude hoevesite met huidig woonstalhuis van 1886, vrijstaande langsschuur vernieuwd in 1938 en recente stal en -schob.
ID: 46900 | Bouwkundig element
Hofeinde 57-59 (Merksplas)
Vrijstaand, eclectisch dubbelhuisje van drie op twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, circa 1888.
ID: 46950 | Bouwkundig element
Steenweg op Weelde 15, Zwart Goor 2 (Merksplas)
Bewaard, doch aangepast landhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, alsook bijgebouwen van 1926 met cottage-allures.
ID: 32787 | Bouwkundig element
Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 54827 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Middelkerke)
De begraafplaats werd aangelegd door de Duitse bezetter als oorlogsbegraafplaats in 1915. de graven werden in 1957-1958 ontruimd en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats te Vladslo. In dit zelfde jaar wordt het kerkhof rondom de kerk van Leffinge verplaatst hier. Bakstenen ingangsgebouw met modernistisch inslag: centrale rondbogige doorrit onder scherp zadeldak. Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vrijstaand voormalig Duits mausoleum voor de gesneuvelde soldaten, in 1915 gebouwd door de bezetter naar ontwerp van Hauptmann Lowenstein.
ID: 135365 | Landschappelijk geheel
Mol (Mol), Retie (Retie)
Tot op vandaag is Postel een schaars bewoond gehucht, waar groen een prominente plaats inneemt. De relatieve ongereptheid van Postel is in hoofdzaak te danken aan het feit dat het gebied tot voor kort in handen bleef van een zeer gering aantal grootgrondbezitters, waaronder de Norbertijnen van de abdij van Postel en de familie van Broqueville van het 'kasteel van Postel'. De Ronde Put en omgeving betreft, dankzij de uitgestrektheid en ongereptheid, immers één van de interessantste gebieden van de Kempen. De afwisselende vegetatietypes van droge heide, grove dennen, elzenbroek struweel en oude bossen resulteren in een belangrijke botanische waarde.
ID: 52787 | Bouwkundig / Landschappelijk element
15 Kapellekens (Mol)
Veertien statiekapelletjes opgetrokken vanaf 1815, in opgaande, rechte rij naar de Heilige Kruiskapel met een identiek neobarok uitzicht. De kapelletjes liggen langs een onverharde weg in een bosrijke omgeving met duinenreliëf.