1871 resultaten
ID: 52858 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Binnen de ommuring liggen verschillende dreven met opgaande bomen onder andere met gekandelaarde lindes.
ID: 52892 | Bouwkundig / Landschappelijk element
De Maat 1-4 (Mol)
Voormalig kasteeldomein met bewaarde bakstenen bijgebouwen met typisch eigentijdse verwerking van gele baksteen, uit begin 20ste eeuw. Deels ommuurd park in laat-landschappelijke stijl met bewaarde ijskelder en dreef. Vloeiweide in het zuidelijke deel van het domein.
ID: 52876 | Bouwkundig element
Den Diel 31-35 (Mol)
Achterin gelegen, sterk gerenoveerd landhuis en de voormalige bijgebouwen met typische verwerking van gesinterde baksteen, van 1865.
ID: 24169 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 1-3 (Moorslede)
Afgelegen landhuis in landschapspark, te bereiken via toegangsdreef in quinconceverband; belangrijke parkbomen, waterpartijen en recente gloriette, arduinen restanten van het vroegere kasteel; toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning en moestuin.
ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 301047 | Bouwkundig element
Quinten Matsijslei, Wouwstraat 30-34 (Mortsel)
De Quinten Matsijslei is een met Amerikaanse eik afgezoomde dreef. Op de hoeken met de Wouwstraat staan fraaie voorbeelden van alleenstaande villa’s.
ID: 135226 | Landschappelijk geheel
De Pinte, Zevergem (Nazareth-De Pinte)
Het Scheldevelde was een middeleeuws 'veld' of 'wastina', dat eerder deel uitmaakte van het uitgestrekte 'Scheldeholt' en in bezit was van de Sint-Pietersabdij. Het veldgebied werd begrensd door de Schelde en Leie en vanaf de 12de eeuw geleidelijk aan ontgonnen. In de 18de eeuw werd het veld systematisch ontgonnen door de aanleg van verschillende wegen die allen concentrisch naar de abdijhoeve liepen. Het oude landhuis van Scheldevelde werd in 1846 gesloopt en vervangen door het huidige kasteel, dat deels omgracht is en omringd door het park en de landerijen met stervormig aangelegde dreven.
ID: 308247 | Landschappelijk element
Eke (Nazareth-De Pinte)
Bij de Sint-Annakapel leidt een onverharde weg van de Landuitstraat naar het zuiden richting de Scheldemeersen. De smalle landweg loopt langs een hoeve en is afgezoomd met knotwilgen tot aan de grens van het erf.
ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (Nazareth-De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.
ID: 38474 | Bouwkundig element
Berkenlaan 24 (Nazareth-De Pinte)
Achterin gelegen voormalige hoeve met woonhuis van elf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Ten noorden, stallen van vijf traveeën met gewitte gevels onder zadeldak, voorzien van jaarsteen 1888. Achterin tuin, bakhuis en ijskelder onder beboomde heuvel. De toegangsdreef vanaf de Berkenlaan wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken, zwart geschilderd met vergulde punten.