Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 54408 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Klemskerkestraat 79 (Bredene)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen rondom een deels verhard erf. Voormalige eigendom van de Brugse jacobinessen, teruggaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Lage, losse bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf met vaalt, drenkput en onverharde oprit. Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis met aangebouwde stal. Huisgedeelte met opkamer en met oude kern, naar verluidt volgens jaartal in opkamerbalk van 1609 zie ook jaaropschrift van tussendorpel voordeur; stal na brand heropgebouwd in 1847 en 1848 volgens jaarstenen. Ten oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen; mogelijk oude kern van 1700 volgens jaartal in zijgevel, met 19de-eeuws uitzicht.


ID: 54409 | Bouwkundig element

Hof ter Yeste

Kwadeweg 3 (Bredene)
Lage, losse bestanddelen van baksteen onder za­del­daken rondom een bekiezeld erf met dito oprit; witbeschilderd boe­renhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met zes traveeën links + vijf traveeën onder meer twee opkamertraveeën rechts + circa negen staltraveeën onder onderbroken zadeldak. Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de- een 20ste eeuw. Ten oosten, dwarsschuur en achter het boerenhuis rosmolen.


ID: 54414 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Zuid - Oostwijk 11 (Bredene)
Oorspronkelijk omgrachte hoeve; zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage be­stand­de­len van bak­steen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bak­stenen stoepen: boerenhuis, schuur, rechthoekige bak­ste­nen latrine en vroe­gere kapel en wacht­huis­je naast de erf­toe­gang met bak­ste­nen hek­pij­lers.


ID: 54415 | Bouwkundig element

Hoeve 't Waterhof

Zuid - Oostwijk 12 (Bredene)
Hoeve gelegen ten oosten van de dorpskom en reeds aangeduid op de Ferra­riskaart (1770-1778). Ten noordoosten van het erf, hoger gelegen witgekalkt boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Driebeukige bergschuur, later verlengd met stalvleugel.


ID: 54416 | Bouwkundig element

Hoeve 't Duiveketehof

Zuid - Oostwijk 13 (Bredene)
Naar verluidt opgetrokken in het interbellum in de traditionele bouwtrant aansluitend bij de naoorlogse hoevewederopbouw. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met één opkamertravee links + twee traveeën onder geknikt zadeldak. Ten noorden, restanten van de vroegere woning, nu stal; aansluitende dwarsschuur met erin opgenomen wagenhuis.


ID: 71055 | Bouwkundig element

Kleine langgestrekte hoeve

Dorpstraat 27 (Bree)
Kleine langgestrekte hoeve van 1912, met ordonnantie: woonhuis-dienstgedeelte.


ID: 71039 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van 1876

Dreelweg 1 (Bree)
Er ging geen oudere hoeve aan vooraf. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak, op gecementeerde plint. Jaartal 1876 door middel van muurankers in de linkerzijgevel.


ID: 86033 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Grensstraat 5A (Bree)
Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw aangeduid op de stafkaart van het Dépôt de la Guerre van 1878. Ordonnantie: woonhuis-stal-dubbele dwarsschuur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 70784 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van 1906

Jef van Hoofstraat 13 (Bree)
Hoeve van 1906, gebouwd door de gebroeders Lipkens; ze was toen een nieuwe vestiging. De hoeve ligt wat achteruit ten opzichte van de straat. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur.


ID: 71063 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Keyartstraat 30 (Bree)
langgestrekte hoeve aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Het huidige gebouw bestaat uit twee delen: het resterend gedeelte van de oude hoeve, waarschijnlijk daterend van 1780 en een nieuw woonhuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met cementering uit eind 19de-begin 20ste eeuw.