1406 resultaten
ID: 207692 | Bouwkundig element
Vichtseweg 9 (Waregem)
In oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve gelegen net ten noorden van de Gaverbeek.
ID: 89968 | Bouwkundig element
Ronkel 158, 158A (Wemmel)
Het 18de-eeuwse Ronkelhof is een historisch pachthof en gaat terug tot een gesloten vierkanthoeve op een middeleeuwse site. De landelijk gesitueerde, heden L-vormige hoeve is beeldbepalend ingeplant op een heuvel in het zuiden van de gemeente en bereikbaar via een holle weg. Het boerenhuis ten zuidoosten en de stalvleugel ten zuidwesten, bestaan grotendeels uit gewitte bakstenen volumes op gepikte plint onder pannen zadeldak gevat tussen tuitgevels met aandaken. Tussen beide volumes bevindt zich een ruim intact tweeledig bakhuis met externe bakoven, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gekasseide erf bezit centraal een mestvaalt. Er zijn resten van een boomgaard en een poel in het dal.
ID: 32947 | Bouwkundig element
Artoisstraat 1 (Wervik)
Hoeve naar verluidt in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw en niet beschadigd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, gegroepeerd rondom een begrint erf, met siertuin aan straatzijde. Oprit gemarkeerd door witgekalkte, vierkante hekpijlers met gietijzeren hek. Paardenstal onder mank zadeldak ten zuidwesten, en afgezonderde tabaksast uit de jaren 1930 ten noorden van het boerenhuis.
ID: 32951 | Bouwkundig element
Beselarestraat 161 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, waarop mooi perspectief vanaf de A 19; teruggaand op de regionale hoevebouw.
ID: 32807 | Bouwkundig element
Busbekestraat 12 (Wervik)
Hoevetje met losse, bakstenen bestanddelen voornamelijk witgekalkt op gepikte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen), rondom een licht verhard erf met bakstenen stoep.
ID: 32805 | Bouwkundig element
Busbekestraat 5 (Wervik)
Hoeve met losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, grosso modo L-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met esdoorn en kleine vaalt, gelegen in straatbocht.
ID: 32956 | Bouwkundig element
Dadizelestraat 54 (Wervik)
Semigesloten hoeve uit het begin van de jaren 1920, qua bouwtrant en schikking aansluitend bij de Noord-Franse en Waalse wederopbouwhoeven van het type "cense"; naar ontwerp van architecten M. en E. Boom en O. Moreau van 1920. U-vormige opstelling van toegangspoort en hoevegebouwen rondom een gekasseid erf met boerenhuis ten noorden. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Stalvleugel en dwarsschuur.
ID: 32848 | Bouwkundig element
De Balokken 1 (Wervik)
Aan de Leie gelegen hoeve, thans met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf; afgezonderd nutsgebouwtje en tabaksast ten zuiden, bakhuis met stal ten westen.
ID: 32957 | Bouwkundig element
Dullaardstraat 8 (Wervik)
Grotendeels omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van bakstenen, lage bestanddelen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Begrint erf, aan straatzijde afgesloten door middel van laag betonnen muurtje en gietijzeren hek. Behouden wal ten westen, noorden en oosten. Dubbele cichorei-ast uit de 20ste eeuw ten westen van de hoeve.
ID: 32959 | Bouwkundig element
Geluwebroekstraat 8 (Wervik)
Hofstede de Ghelubroek, wederopbouwhoeve uit 1921.