Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 131004 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
Links van de toegangsdreef tot Kasteel Nieuwgoed staat een bomengroep van twee opgaande lindes met veel opslag aan de stambasissen.


ID: 131006 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel Nieuwenhove

Rijvisschestraat (Gent)
Twee gekandelaarde lindebomen staan rechts bij het begin van de kasteeldreef van Kasteel Nieuwgoed en vormen er een eenheid met een veldkapelletje.


ID: 131008 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij hoeve

Rijvisschestraat 1 (Gent)
Twee gekandelaarde lindebomen staan op het omhaagde boerenerf ten zuidoosten van de woning.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 308285 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Sint-Annaplein (Gent)
Centraal op het Sint-Annaplein staat een imposante bruine beuk, vermoedelijk daterend van de aanlegperiode van het square, halfweg de 19de eeuw.


ID: 305829 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom bij oorlogsmonument

Sint-Kruis-Winkeldorp (Gent)
Vlak bij het oorlogsmonument aan de kerk van Sint-Kruis-Winkel staat een linde. Gezien zijn locatie naast het monument (opgericht ter herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog), is deze boom mogelijks aangeplant als vredesboom.


ID: 133305 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden als welkomstboom

Steenovenstraat 15 (Gent)
Twee linden flankeren de erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 307 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 131591 | Landschappelijk element

Trompetboom in de tuin van 't Strop

Stropstraat 119 (Gent)
De trompetboom in de tuin van Psychiatrisch Instituut 't Strop is met zijn stamomtrek van meer dan 4 meter waarschijnlijk de dikste van Vlaanderen.


ID: 131949 | Landschappelijk element

Bulkenlandschap Paradijskouter

Treinstraat (Gent)
Langs de spoorlijn Gent - Brugge, ter hoogte van de Treinstraat te Drongen, bevindt zich een relict van een bulkenlandschap bestaande uit hakhout en in mindere mate uit knotbomen, die hoofdzakelijk bestaan uit schietwilg, kraakwilg, zwarte els en gewone es.


ID: 300260 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom bij oorlogsgedenkteken

Vroonstalledries (Gent)
De opgaande Amerikaanse eik is in 1920 aangeplant tussen de parochiekerk Sint-Catharina en het natuurstenen oorlogsgedenkteken op de Vroonstalledries als vredesboom ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.