Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 131165 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Dorpsstraat 29/31, Kullaarsweg (Horebeke)
Een oude gemengde afsluitingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met meidoorn, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met beuk, haagbeuk, olm, esdoorn, vlier, hulst en braam. De haag sluit het erf af langs de achterliggende losweg.


ID: 131150 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitings- of scheidingshaag

Dorpsstraat 39-43 (Horebeke)
Een oude gemengde scheidingshaag, vermoedelijk in oorsprong aangelegd met haagbeuk, is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met taxus, hulst, vlier en braam. De haag scheidt de tuinen over een lengte van meer dan 80 meter.


ID: 131134 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Dorpsstraat 43, Kullaarsweg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf werd deels afgeboord met een essenkaphaag, het tweede deel bestaat uit een kaphaag van haagbeuk. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 131136 | Landschappelijk element

Buxushaag met drie op stam gezette buxusboompjes

Fonteinstraat 5 (Horebeke)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een buxushaag met erin drie op stam gezette buxusboompjes. De haag en de kruinen van de buxusboompjes werden geschoren. De geschoren wintergroene buxushaag is zéér dicht van structuur en voorkwam het uitbreken van het kleinvee dat aanwezig was op het erf. Deze boerentopiary is nog een zeldzaam voorbeeld van hoe men in vroegere tijden het erf af sloot en waarbij men steeds het nuttige met het sierlijke verenigde.


ID: 132027 | Landschappelijk element

Kaphaag bij hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke)
Een kaphaag van haagbeuk rondom een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord, bepaalde stukken van de kaphaag zijn nog zéér representatief, andere delen zijn uitgedund.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 303935 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs Kromstraat

Kromstraat (Horebeke)
Het steile talud langs de Kromstraat werd beplant met es, wilg en olm. Ze zijn uitgegroeid tot zware hakhoutstoven en lage knotbomen die het talud en de achterliggende gronden beschermen tegen erosie. Het plantensortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met es, Gelderse roos, meidoorn, hondsroos, sleedoorn, gladde en ruwe iep, kardinaalsmuts, lijsterbes, vlier, wilg spec., schietwilg en aalbes.


ID: 300036 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn en hazelaar als hoekboom

Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.


ID: 131139 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Vrijsbeke (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs Vrijsbeke staat een mooi gevormde opgaande linde. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,2 meter (2003).


ID: 300009 | Landschappelijk element

Kapelboom Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staat een oude holle eik. Tegen de stam is een Mariakapel bevestigd, naar verluidt het oudste kapelletje van Houthalen.