Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 1627 | Bouwkundig element

Rendelbeekhoeve

Kleine Heide 11 (Mechelen)
Van het reeds in de 13de eeuw vermelde "Hof te Rendelbeck", is enkel de schuur bewaard. Tweebeukige langsschuur, vermoedelijk circa 1873 heropgebouwd (na brandschade), van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); rondboogpoort gemarkeerd door boog van gesinterde baksteen; later, aangebouwd wagenhuis aan erfzijde.


ID: 1660 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Planckendael

Leuvensesteenweg 582 (Mechelen)
Heden uitgegroeid tot volwaardig dierenpark voor inheemse en exotische diersoorten, geopend in 1960.


ID: 1671 | Bouwkundig element

Hanswijckhoeve

Muizenhoekstraat 23 (Mechelen)
Hooghuis uit eind 17de - begin 18de eeuw, aansluitend laaghuis opklimmend tot de tweede helft 17de eeuw en vernieuwd wagenhuis.


ID: 305197 | Landschappelijk element

Doorsteekweg Schotelveld

Schotelveldstraat (Mechelen), Schotelveldstraat (Willebroek)
De Schotelveldstraat is een asfaltweg die langs het bos Schotelveld loopt met zicht op de open akkers ten zuiden van de weg. Waar deze weg een scherpe bocht maakt naar het noorden richting 't Fonteintje, loopt de weg ook verder door naar het westen als onverharde landbouwweg. Deze weg vervolgt tussen grote akkers en komt uit bij de Kasteeldreef naar het kasteel van Blaasveld. Aan de overzijde van de Kasteeldreef is het wegtracé is nog herkenbaar in de perceelsgrens en knotwilgenrij tussen twee weilanden. Oorspronkelijk liep deze weg nog verder door en sloot aan op de huidige Bezelaerstraat. Op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris wordt deze weg weergegeven als verbinding tussen het drevencomplex bij het domein Blaasveld en de weg naar Heffen. Deze landweg kruist daarbij de administratieve grens tussen Brabant en Mechelen.


ID: 1641 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Holsen

Tiendenschuurstraat 31 (Mechelen)
Eertijds omgrachte monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, aangepast onder meer in het eerste kwart van de 20ste eeuw, doch met oudere kern.


ID: 52554 | Bouwkundig element

Grote Hoeve

Grote hoeve 2 (Meerhout)
Een omwalde hoeve met T-vormig woonhuis, schuur, stallingen en koetshuis, op de zuidelijke oever van de Grote Nete.


ID: 134066 | Landschappelijk element

Tuin en parkbos van het Kasteel van Leefdaal

Autoweg 3 (Meise)
In 1922 heropgebouwde villa in cottagestijl omgeven door tuin van 1 hectare 70 are, aansluitend bij een bosgebied dat toen ook als 'sterrenbos' werd aangelegd; huidige beplanting grotendeels uit het interbellum.


ID: 40203 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw  Behoudenis der Kranken

Dreef (Meise)
Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. De oorspronkelijke kapel van 1695 is vandaag in gebruik als sacristie.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.