Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 48681 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oudegemstraat 20 (Dendermonde)
Hoevetje met losse bestanddelen, in kern daterend uit de 19de eeuw en volgens de gegevens uit het kadasterarchief circa 1901 grondig verbouwd of heropgebouwd.


ID: 48575 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Smidsestraat 84 (Dendermonde)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen L-vormig geschikt rond verhard en deels begroeid erf, aan de straat afgesloten door hoge haag met ijzeren hek.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 84308 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De oude hoeve wordt volgens het kadaster circa 1880 vervangen door nieuwbouw, op de mutatieschets gelegen in de "Oudewalle meerschen". Woonhuis (leegstaand) in verankerde, witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en pannen zadeldak. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met bewaard schrijnwerk, luiken en grote roedeverdeling.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.


ID: 84310 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 6 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het woonhuis ligt lager ten opzichte van het begraasde erf, van hieruit leiden een aantal brede trappen naar een gevelbreed terras. Waarschijnlijk werd het woonhuis in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Ten zuiden schuur met wagenhuis.


ID: 84311 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 7 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).