Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 90422 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 13 (Ruiselede)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.


ID: 90417 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 5 (Ruiselede)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een grintweg. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens wordt circa 1915 het huis aan de oostzijde met een tweede woning uitgebreid en een landgebouw vervangen door een nieuw. Circa 1961 worden beide huizen samengevoegd.


ID: 90445 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bruggesteenweg 47 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning, dwars op de straat georiënteerd. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier reeds bebouwing aangeduid. Volgens het kadaster wordt circa 1894 deze woning opgericht door de familie Billiet (zie Aalterstraat nummer 5) als pachtwoning ter vervanging van een ouder pand. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), segmentboogvormige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Stoep met betontegels en gekasseide oprit.


ID: 90447 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Bruggesteenweg 58-60 (Ruiselede)
Dieper gelegen tweewoonst, gebouwd in "18 / 67", zie jaartal in de gecementeerde zijgevel. Lage boerenarbeiderswoningen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 90451 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bruggesteenweg 65 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning heden "BOSDREEF" zie smeedijzeren opschrift. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques, staat hier een gebouw aangeduid. Dubbelhuis van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 90486 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bruggestraat 40 (Ruiselede)
Achterin en dwars gelegen lage boerenarbeiderswoning toegankelijk via een smal weggetje, dat links van het huis als kerkwegel door de velden wordt verder gezet. In 1887 wordt de woning vergroot. Verankerde, rode baksteenbouw met grijsbeschilderde plint, wellicht uit het begin van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak.


ID: 90496 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Buisstraat 17 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1885. Het huis ligt aan een verlaten gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, aan de rechtergevel hangt nog het straatnaambordje. (Op de Atlas der Buurtwegen (1842) staat de Onze-Lieve-Vrouwstraat aangegeven als voetwegel tussen de Mortelwal- en de Buisstraat).


ID: 90514 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning d' Oude Schole

Hamerstraat 1-3 (Ruiselede)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, tussen 1859 en 1880 in gebruik als veld- en kantschool. Voorheen zijn de kinderen van de toenmalige wijk 't Haantje (zie Brandstraat en Haantjesstraat) aangewezen op de school in de verafgelegen dorpskern van Ruiselede. In 1859 aangekocht door pastoor Doom om er een school in te richten. De zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën van Ruiselede  komen er les geven. De school, gewijd aan Sint-Jozef, kent onmiddellijk een groot succes. De leerlingen verhuizen vrij snel naar een nieuw schoolgebouw (ingewijd in 1880) langs de Brandstraat.


ID: 90536 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klaphullestraat 4 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning met bijhorend bakhuis en landgebouw (thans verbouwd tot garage) gegroepeerd rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief kadasterplan (circa 1830) als tweewoonst en met dezelfde configuratie, zie huidig. Vóór 1882 wordt het bakhuis vergroot. Thans samengebracht tot één woning.


ID: 90551 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Krommekeerstraat 12 (Ruiselede)
Achterin gelegen gerenoveerde landarbeiderswoning met landgebouw gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en toegankelijk via een wegel. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.