Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 23386 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Eloois-Winkelsestraat 135 (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen uit eind 19de- begin 20ste eeuw, van verankerde rode baksteen onder overkragende pannen zadeldaken opgesteld rondom een begraasd erf; lange onverharde erfoprit en ijzeren poort tussen twee populieren.


ID: 23625 | Bouwkundig element

Paardenhandel, woonhuis en stal

Spanjestraat 215-217 (Roeselare)
Voormalige paardenhandel met stalcapaciteit voor 80 paarden. Woonhuis en aanpalende stal springen in ten opzichte van de rooilijn waarachter tweede stal; geasfalteerd erf. Haag ter hoogte van stal, ten oosten boomgaard begrensd door meidoornhaag.


ID: 23446 | Bouwkundig element

Hoeve De Groene Dreef

Ventweg-Noord 6 (Roeselare)
Hoeve "De Groene Dreef". Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken uit de tweede helft van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf.


ID: 23445 | Bouwkundig element

Hoeve Zonnebloemhof

Vloedstraat 47 (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met recente boomgaard toegang ten zuiden.


ID: 23444 | Bouwkundig element

Hoeve De Groene Boomgaard

Vloedstraat 60 (Roeselare)
Naar de Beversesteenweg georiƫnteerde hoeve met ervoor boomgaard; losse, lage bakstenen bestanddelen, L-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf.


ID: 29181 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Wolvestraat 8-12 (Ronse)
Voormalige boerenarbeidershuisjes met gewitte gevels op gepikte plint onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw met latere uitbreiding.


ID: 40542 | Bouwkundig element

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.