Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 36198 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Autostradeweg 5 (Melle)
Eclectische kleine villa, gebouwd circa 1874, als aanhorigheid van het achterliggende - nu verdwenen - Kasteel Schaubosch. Achterin gelegen alleenstaand huis bereikbaar via het overblijvend deel van de kasteeldreef. Toegangshek naar het kasteel op het eind van de dreef: ijzeren hek met ijzeren pijlers tussen twee versierde hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. Merkwaardig L-vormig dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, in een Engels getinte neostijl, namelijk met kenmerken van de tudorstijl.


ID: 132138 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef Kasteel ter Camere

Brusselsesteenweg, Kalverhagestraat (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg tot aan de Kalverhagestraat is aangelegd met opgaande bruine beuken. Halverwege is de dreef onderbroken voor de aanleg van een spoorweg. De dreef is de lommerrijke toegangsweg tot het Hof Ter Camere.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 36235 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pycke de ten Aerde

Caritasstraat 43-45, Heidestraat 1 (Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.


ID: 132134 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat, Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een beukendreef aangelegd op een verhoogd drevenperceel met drainagegrachten. Het is een ontginningsdreef die werd aangelegd in functie van de exploitatie van het Geerbos.


ID: 36307 | Bouwkundig element

't Hof van Ghinderomme

Geraardsbergsesteenweg 204 (Melle)
Oudste hoeve van Gontrode, opgericht in de 10de of 11de eeuw als ontginningscentrum door de Aalmoezenije van Sint-Baafs, afhangend van het uitbatingscentrum van de Sint-Baafsabdij te Gijzenzele. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf met bakstenen poortgebouw van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, minstens uit 18de eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar in kern of oorsprong vermoedelijk nog ouder. Bakstenen langsschuur en bakhuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein voormalig kasteel Steevliet

Heusdenbaan 67 (Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.


ID: 132133 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een opgaande lindedreef aangelegd langs de kasteelvijvers. Vanaf de dreef is er zicht op het kasteel en de aanhorigheden. Het is tevens een ontginningsdreef die bij de exploitatie van het Geerbos nuttig is.


ID: 132132 | Landschappelijk element

Platanendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg is aangelegd met opgaande platanen. Het is de lommerrijke toegangsweg tot het kasteel de Bueren. De dreef is onderbroken voor de aanleg van een spoorweg.