Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 84709 | Bouwkundig element

Donkkapel

Kapelleplein (Berlare)
De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.


ID: 84711 | Bouwkundig element

Bareldonkhoeve

Kapelleplein 2 (Berlare)
Hoeve met boerenwoning opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, met latere vergrotingen. Volgens het kadasterarchief met in 1898 genoteerde uitbreiding rechts en links op het achtererf toegevoegd bedrijfsgebouw. Woning van aanvankelijk vijf en nadien zeven traveeën. Rechts aanleunende schuur.


ID: 84712 | Bouwkundig element

Café 't Zot Genot

Kapelleplein 4 (Berlare)
Voormalig zondagsschooltje van de proosdij Bareldonk, een weinig achterin gelegen schuin tegenover de Bareldonkkapel. Eenvoudig rechthoekig vrijstaande bakstenen constructie van één bouwlaag met pannen zadeldak, gebouwd als school in 1898.


ID: 84713 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kapelleplein 6 (Berlare)
Boerenwoning, gebouwd in 1903 en in 1937 vergroot. Op de rooilijn tegenover de Bareldonkkapel ingeplante vrijstaande boerenwoning met één bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, onder pannen zadeldak. Links, aanpalend breed ijzeren hek aan gemetste hekpijlers onder pannen zadeldakjes.


ID: 84714 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkhofdreef (Berlare)
Nieuw kerkhof ter vervanging van het ommuurde oude kerkhof op het dorpsplein rond de Sint-Martinuskerk, in 1882 in gebruik genomen en in 1938 uitgebreid. Hoofdtoegang afgesloten door een tweedelig zwart geschilderd ijzeren hek aan twee decoratief uitgewerkte ijzeren hekpijlers. Calvariekapel opgericht in 1884.


ID: 84227 | Bouwkundig element

Hoeve Eeraerts

Kerkstraat 137 (Berlare)
Boerenhuis van de voormalige hoeve Eeraert. Zuidelijk gerichte woning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Nu verankerde, gecementeerde gevel met schijnvoegen, afgelijnd door een geprofileerde daklijst en houten gootlijst op klossen.


ID: 84228 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkstraat 142 (Berlare)
Zuidelijk gerichte lange boerenwoning, teruggaand op twee woningen opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde ontpleisterde baksteenbouw van zes traveeën, onder pannen zadeldak met linker aandak. Ten oosten langs de straatzijde gelegen lage en lange bakstenen stalvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, naar verluidt daterend van 1796.


ID: 83916 | Bouwkundig element

Zondagsschool

Kerkstraat 2 (Berlare)
In oktober 1913 vatte de kerkfabriek het plan op om de zondagsschool te vervangen. Dit gebeurde onder meer met steun van het gemeentebestuur en brouwer A. Steeman. De bouw moest met hergebruik van afbraakmateriaal gerealiseerd worden in 1914. Parochiale kring in neostijl, op rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor lijsten, platte banden en vensterverdelingen.


ID: 84030 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 26 (Berlare)
Burgerhuis opgericht in 1935 en opgevat als rijhuis van twee bouwlagen met enkelhuis opstand onder pannen mansardedak; bakstenen lijstgevel verrijkt met hardstenen elementen.


ID: 83917 | Bouwkundig element

Directeurswoning en confectiebedrijf Huis Nicque

Kerkstraat 4 (Berlare)
Half vrijstaand burgerhuis met achterliggend atelier, volgens ter plaatse bewaard bouwplan opgericht naar ontwerp uit 1947 van architect R.. Van den Branden. Burgerhuis met een voorname allure van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Laag bedrijfsgebouw met bureau en atelier onder plat dak. Baksteenbouw met betonnen pijlers en spanten.