Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 58054 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Blankenbergse Dijk Zuid 3 (Zuienkerke)
Kleine witgekalkte hoeve gelegen langs de dijk, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw, bestaande uit boerenwoning van het langgestrekte type onder zadeldak met Vlaamse pannen, nok parallel aan straat en met geïncorporeerde stallen en een kleiner haaks bijgebouw achter de boerenwoning. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag met bewaarde luiken.


ID: 58051 | Bouwkundig element

Hoeve

Blankenbergse Steenweg 23A (Zuienkerke)
Hoeve met losstaande bestanddelen, aangeduid op kaart van P. Pourbus van het Brugse Vrije 1561-1571. Lage stallen aangebouwd aan het woonhuis naar verluidt 17de-eeuws en herbouwde boerenwoning midden 20ste eeuw. Bakstenen enkelvoudige dwarsschuur en bakhuis/ stal zijn 19de-eeuws.


ID: 58058 | Bouwkundig element

Hoeve De Madaleena

Blankenbergse Steenweg 27 (Zuienkerke)
Hoeve met losstaande bestanddelen, met eerste vermelding onder die naam in 1690. Hoeve onderging in de tweede helft van de 20ste eeuw zware verbouwingen en vernieuwingen, witgekalkte boerenwoning met hogere opkamer is nog bewaard.


ID: 58062 | Bouwkundig element

Herberg De Halve Maan

Blankenbergse Steenweg 36 (Zuienkerke)
Voormalige 19de-eeuwse herberg ondergebracht in de linkerhelft van een boerenwoning van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen zadeldak. Het witgekalkte gebouw, met getrapte bakstenen gootlijst en bewaard schrijnwerk, staat anno 2002 klaar voor de sloop.


ID: 58063 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.


ID: 58057 | Bouwkundig element

Hoeve

Blankenbergse Steenweg 6 (Zuienkerke)
Klein 19de-eeuws hoevetje aangeduid op de Poppkaart circa 1850. Boerenwoning in rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak en aanbouw onder lessenaarsdak. Voorgevel aan erfzijde met getoogde muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk met achteraan een bakstenen stal.


ID: 58065 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Blankenbergse Steenweg 68 (Zuienkerke)
Voormalige 19de-eeuwse herberg 't Leegland. Lage witgekalkte boerenwoning van drie traveeën onder Vlaamse pannen zadeldak met bewaarde muuropeningen.


ID: 58066 | Bouwkundig element

Hoeve De Hemel

Blankenbergse Steenweg 80 (Zuienkerke)
Eén van de grootste en oudste goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1300. In een ommeloper van 1690-1691 waren twee langwerpige volumes getekend, in elkaars verlengde, ten zuiden van een omwald erf; deze zijn te identificeren als de huidige boerenwoning. Verder nog verschillende verbouwingen in de 19de eeuw. Anno 2002 is de hoeve rechthoekig, nog deels omwald erf met L-vormig geheel van boerenwoning met kern minimaal 17de-eeuws, 18de- en 19de-eeuwse stallen waarvan één met monogram OOB, en bergschuur met datum 1847, aangevuld met losse stalgebouwen. De bakstenen pijlers gaan wellicht minimaal tot de 17de eeuw terug.


ID: 57983 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brouwerijstraat 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern, aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Witgekalkt langgeveltype, toegang via lange dreef, bestaande uit boerenwoning met opkamer onder verhoogde nok, geïncorporeerde stallen en schuur. Zadeldak met twee opklimmende dakvensters.


ID: 58068 | Bouwkundig element

Hoeve De Vijf Pijpen

Brouwerijstraat 4 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, met als blikvanger de deels opgemetselde gracht vooraan het erf. Hoeve vermeld in 1690 en aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 als deels omwalde hoeve met vier losse volumes; deze kunnen geïdentificeerd worden als de boerenwoning met haaks stalgebouw, voorliggend bakhuis, en achterliggende schuur. Herbouw van enkele gebouwen of gedeeltes ervan in de 19de eeuw zoals het meest zuidelijke deel van de stal in 1875, zie jaartal in zijpuntgevel. In de 20ste eeuw onderging de hoeve enkele aanvullingen en wijzigingen.