Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 58110 | Bouwkundig element

Hoeves De Stove en De Groote Stove

Nieuwe Steenweg 138-140 (Zuienkerke)
Beide hoeves al vermeld in 1690 als pachthoeves van het Brugse Sint-Janshospitaal. Grote hoeves met losse, witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken; boerenwoningen met opkamer; nummer 138 met omwalling. Huidige gebouwen in kern zeker 18de-eeuws, maar werden eind 20ste eeuw omgebouwd. Nummer 140 met gedateerd wagenhuis 1716 en de rosmolen die in 1856 op dit erf werd gebouwd is deels bewaard.


ID: 58090 | Bouwkundig element

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3-5 (Zuienkerke)
De huidige gebouwen van het kasteel zijn volgens de literatuur 17de-eeuws met verbouwingen in de 18de eeuw en renovatie in de jaren 1960. De site is een unieke getuige is van de hoogmiddeleeuwse wooncultuur in Vlaanderen, gelegen op een motte met vierkante walgracht, te bereiken via een bakstenen boogbrug. De renovatie in 1960-1966 heeft het interieur volledig veranderd, maar behield grotendeels het uitzicht van het exterieur. Het koetshuis gebouwd circa 1848, in rode baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Hoeve met losse bestanddelen, in verankerde bruine baksteen. De boerenwoning is een laag gebouw van zes traveeën en één bouwlaag over pannen zadeldak gedateerd waarschijnlijk 1848, lang stalgebouw van circa 1848 en een dubbele dwarsschuur gedateerd 1836 met bewaard eiken dakspant.


ID: 58093 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.


ID: 58100 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.


ID: 58102 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 72 (Zuienkerke)
Dieper gelegen hoevetje uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in baksteen met bewaard schrijnwerk.


ID: 57944 | Bouwkundig element

Boerenwoning van hoeve De Friese Bergschuur

Nieuwe Steenweg 97 (Zuienkerke)
De voorheen omwalde hoeve wordt voor het eerst afgebeeld op een kaart van 1761 en werd getypeerd door een beeldbepalende, maar heden verdwenen bergschuur. Enkel de boerenwoning resteert en is wellicht het oudste volume van de hoeve, teruggaand tot minimaal de 18de eeuw en mogelijk in de 19de eeuw verbouwd. Baksteenbouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, met aan de oostzijde twee opkamertraveeën met kelderverdieping.


ID: 58012 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteel van Meetkerke

Oostendse Steenweg 51 (Zuienkerke)
Hoeve met lange erfoprit, waarvan de naam verwijst naar de middeleeuwse feodale geschiedenis van de site, namelijk het Kasteel van Meetkerke dat al vermeld werd in 13de-eeuwse bronnen. Mogelijk werd in de 19de eeuw het kasteel in gebruik genomen als hoevegebouw. Nu zijn de resten van het kasteel verworden tot een vrij bouwvallige schuur in donkere baksteen onder laag pannen zadeldak. Het neerhof is één langwerpig volume en in kern zeker 17de-eeuws. De witgekalkte boerenwoning heeft aansluitende stal met stalkruisen.


ID: 58013 | Bouwkundig element

Hoeve De Schoone Borneput

Oostendse Steenweg 52 (Zuienkerke)
Schilderachtige historische hoeve met losse witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken en met rood geschilderd schrijnwerk. Eerste vermelding van de hoeve in een staat van goed van 1554. Het oudste bewaarde gebouw is de zomerkeuken gedateerd 1569 met de gaaf bewaarde oven en varkensstal. De boerenwoning met kelder, tongewelf onder opkamer. Een 53 meter lange schuur onder een pannen mansardedak met geïncorporeerde stallen, voormalig wagenhuis met acht gaaf bewaarde gebintes.


ID: 58014 | Bouwkundig element

't Hoog Kamerke

Oostendse Steenweg 53 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen met centraal op het erf gelegen rosmolen en lange erfoprit. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571. De eerste vermelding van de hoeve dateert van 1661. Boerenwoning van het langgeveltype, witgekalkt met gepekte plint onder pannen zadeldak met opkamertraveeën en traveeën van anderhalve bouwlaag met halfronde vensters op bovenverdieping. Recente verbouwingen, stal en wagenhuis onder zelfde zadeldak, wellicht 19de-eeuws. Achtzijdige rosmolen, gebouwd in 1880 afgedekt met golfplaten.


ID: 57945 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostendse Steenweg 70 (Zuienkerke)
Dieper gelegen kleine hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw, aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778. Hek en zeer lange erfoprit. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen bedaking, witgekalkt op gepekte plint. Boerenwoning van het langgeveltype met geïncorporeerde stal en schuur met parallel kleiner bijgebouwtje, wellicht stalletje met bakhuis/zomerkeuken.