Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 61026 | Bouwkundig element

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.


ID: 60680 | Bouwkundig element

Hoeve  Armengoed

Tientjesstraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Armengoed" of "Hospitaalgoed". De hoeve is ontstaan in het midden van de 17de eeuw, de eerste vermelding dateert van 1644. Ze behoorde tot de eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal of armenhospitaal te Kortrijk. Vermoedelijk werd de hoeve toen bewoond door geestelijken.


ID: 60883 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kapelhof

Tontestraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermelding gaat terug tot 1771, maar de huidige gebouwen dateren voornamelijk van 1860. Als site reeds aangegeven in het landboek van Kooigem met L-vormige opstelling (1771) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Hoeve met losstaande verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig bekiezeld erf.


ID: 60997 | Bouwkundig element

Het Goed te Marke

Van Belleghemdreef 27-29 (Kortrijk)
Historische hoeve "Het Goed te Marke", gelegen ten westen van de dorpskern en gelegen op het grondgebied van de voormalige dorpsheerlijkheden van Blommeghem en Marke, die steeds samen verpacht werden.


ID: 74291 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Anzegemsesteenweg 43 (Kruisem)
In de straatbocht ingeplant boerenhuis met voortuin, van acht traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74321 | Bouwkundig element

Hof ter Weeden

Appelhoekstraat 1 (Kruisem)
Zeer oude, vermoedelijk Frankische nederzetting waarvan de dries zogenaamd Wedekensdries op grondgebied Kruishoutem ligt, een bewijs dat de site ouder is dan de parochiegrenzen onder Lodewijk de Vrome. In de 9de eeuw eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij.


ID: 74323 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Appelhoekstraat 15 (Kruisem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf en ijzeren toegangshek aan gewitte, overhoekse pijlers. Ten westen, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74322 | Bouwkundig element

Boerenwoning met aanhorigheden

Appelhoekstraat 6 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat ingeplant boerenhuis met kleine stal en bakhuis op omhaagd, met gras begroeid erf en ijzeren toegangshek in het zuiden.


ID: 74356 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boekweitstraat 41 (Kruisem)
Achterin gelegen, voorheen volledig cirkelvormig omgrachte hoeve op met gras begroeid erf oorspronkelijk toegankelijk via een brug en ijzeren hek tussen monumentale vierkante gewitte hekpijlers ten zuiden.


ID: 74436 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boeregemstraat 26 (Kruisem)
Hoeve op omhaagd begraasd erf met ijzeren toegangshek tussen twee linden. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, met oude kern opklimmend tot de 18de eeuw.