Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 84822 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Dorp 26 (Hamme)
Neoclassicistisch getint herenhuis en voormalige woning van burgemeester en bierbrouwer Jacobus D’Hollander, gebouwd in 1844. in 1877 gedeeltelijke verbouwing van het huis en oprichting van nieuwe constructies in de tuin.


ID: 84823 | Bouwkundig element

Herenhuis met dienstgebouw en landschapstuin

Dorp 28 (Hamme)
Het monumentaal herenhuis resulteert uit een aanpassing in het derde kwart van de 19de eeuw van een ouder huis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bij het herenhuis hoort historisch een typisch afhankelijk bijgebouw en een diepe, uitgestrekte tuin.


ID: 85301 | Bouwkundig element

Spaans Huis

Drapstraat 34-36 (Hamme)
De hoeve Den groenen boomgaert die teruggaat tot de 17de eeuw, was tijdens de 18de eeuw in het bezit van de familie de Bruyne, waarvan verschillende leden meier, baljuw, burgemeester of schepenen van Hamme geweest zijn.


ID: 85311 | Bouwkundig element

Villa Drijgoten met tuin en brug

Driegoten 89 (Hamme)
Villa Drijgoten werd aanvankelijk in 1903 gebouwd in cottagestijI, maar werd in de jaren 1940 deels versteend. Het behouden tuinontwerp, met integratie van het natuurlijke hoogteverschil en rest van de vroegere Schelde-inham, is exemplarisch voor een begin 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg.


ID: 85437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij Sint-Pietersbandendecanaat met tuin

Marktplein 39 (Hamme)
Vrijstaand, beeldbepalend ingeplant neoclassicistisch gebouw met grote achterliggende tuin, afgesloten door een hoge bakstenen muur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met kenmerkende symmetrische aanbouwen van één bouwlaag onder lessenaarsdak.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 85633 | Bouwkundig element

Herenhuis van touwfabrikanten Vermeire-Lagae met tuin en spinbaan

Slangstraat 53 (Hamme)
De woning circa 1926 gebouwd door Charles Vermeire en Claire Lagae bij de touwslagerij Vermeire, is architectuurhistorisch exemplarisch voor een groot herenhuis van de jaren 1920 in eclectische stijl met sterke invloeden uit de art deco.


ID: 85687 | Bouwkundig element

Herenhuis Engelbeen met siertuin

Stationsstraat 50 (Hamme)
Vrijstaand herenhuis van 1888 met bijhorend dienstgebouw, voormalig koetshuis, links van het huis en gelegen in een ruime ommuurde tuin in Engelse landschapsstijl.


ID: 85703 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Hamme-Zogge met tuin

Zogge 11 (Hamme)
Pastorie van Hamme – Zogge volgens archiefstukken als pastorie gebouwd in 1850-1851 door Emanuel Benedictus Van Driessche, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas. Achterin gelegen in omringende deels ommuurde pastorietuin.


ID: 79999 | Bouwkundig element

Kasteel Beverbeek

Beverbeek 19 (Hamont-Achel)
In 1889 werd het huidige kasteel in Tudorstijl gebouwd door volksvertegenwoordiger Slegers-Schaetzen, naar ontwerp van architect M. Christiaens.