2457 resultaten
ID: 24386 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 43 (Ledegem)
Voormalige wagenmakerij uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).
ID: 24367 | Bouwkundig element
Sint-Eloois-Winkelstraat (Ledegem)
Rechthoekig gebouw met apsis onder afgerond zadeldak (leien) met kruis. Verankerde, rode baksteenbouw op gecementeerde plint.
ID: 24371 | Bouwkundig element
Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.
ID: 24304 | Bouwkundig element
Smissestraat (Ledegem)
Kapel van 1937, zie gevelsteen; heropgebouwd in 1984. Rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak. Puntgevel met schouderstukken en kruis op top. Rondbogige deur in geprofileerde omlijsting met streks geplaatste blauwe siertegels; ijzeren traliedeur.
ID: 24382 | Bouwkundig element
Stationsstraat 132-138 (Ledegem)
Eenheidsbebouwing, in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect E. Apers. Dubbelhuis van drie traveeën + voormalige poorttravee + links afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.
ID: 91493 | Bouwkundig element
Beiaardstraat (Lendelede)
Gelegen aan de westzijde van de straat, ten zuiden van de hoeve nummer 1. De huidige veldkapel dateert uit 1980, gebouwd ter vervanging van een oudere kapel die opklom tot 1710, nadat deze bij een auto-ongeval werd vernield. De oorspronkelijke kapel was afgewerkt in cementbepleistering.
ID: 91498 | Bouwkundig element
Beiaardstraat (Lendelede)
Gelegen aan de erfoprit van de nabijgelegen hoeve. Volgens kadaster gebouwd in 1907 op de hoek van een landbouwperceel door Desideer, Leopold en Julia Declercq, aannemers uit Roeselare. Volgens literatuur gebouwd op de plaats van een oorspronkelijk 18de-eeuwse kapel.
ID: 91539 | Bouwkundig element
Hulstsestraat (Lendelede)
Gelegen bij het de toegang tot het "Goed ten Hove". Naar verluidt gebouwd door de familie Loncke als dankbaarheid voor het verkrijgen van de leenbodem en het octrooi over de hoeve en grond in 1774. De eeuwenoude linde die de kapel flankeerde is in 1986 geveld.
ID: 91542 | Bouwkundig element
Ingelmunstersestraat (Lendelede)
Gelegen aan de erfoprit naar de hoeve Dewulf, thans Claerbout (Rozestraat 192, Ingelmunster). De kapel wordt weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847), maar komt nog niet voor op de Ferrariskaart (1770-1778). Pas bij een verkoop van de hoeve in 1910 wordt de kapel geregistreerd bij kadaster.
ID: 91573 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, volgens het kadaster opgetrokken rond 1860 door landbouwers Piccavet-Algoedt. In 1958 registreert het kadaster een 'vergroting' van de kapel, wanneer een nieuwe voorgevel wordt toegevoegd. Kapel in witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde voorgevel in gele parementsteen met gebruik van bruine baksteen voor omlijsting, plint en afboording.