Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 84478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 17 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Staat op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme Baete" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme Sergeant". Heden zijn de gebouwen volledig vernieuwd. Lange oprit geflankeerd door twee linden met op de linkse een houten kruisbeeld in neogotische stijl, mogelijk afkomstig van een andere locatie.


ID: 84335 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.


ID: 84524 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kluizebosstraat 2 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen met gerenoveerd woonhuis en nog bewaarde dwarsschuur. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis is ingrijpend aangepast maar bewaart nog vlechtingen in de zijgevel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een grijsgroene plint en onder zadeldak.


ID: 84531 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ast

Kraaistraat 25 (Dentergem)
Hoeve met verschillende bestanddelen gegroepeerd rondom een grinten erf en centraal een klein gazon. Heden opgesplitst in twee wooneenheden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een site aangeduid. Verankerde baksteenbouw met mansardedak (imitatieleien in eterniet?). Zuidgevel met vlechtingen en twee kleine, blinde oculi in de topgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf ligt een voormalige ast uit circa 1899. Dwarsschuur met wagenhuis en stallingen.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 84345 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 174 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, ligt op een hoogte in een bocht van de Markegemsesteenweg. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Ferme Devenyn". Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1876 en de nutsgebouwen in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid. De bakstenen en gedeeltelijk witbeschilderde gebouwen liggen gegroepeerd rond een bekiezeld erf en zijn toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Vlechtingen in de westelijke eindgevel van het woonhuis duiden op een oudere kern.


ID: 84358 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 132 (Dentergem)
Hoeve op de hoek met de Meulebekestraat, losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Ferme Verbeke" aangeduid. Het woonhuis bestaat heden uit twee achter elkaar gelegen parallelle vleugels dwars op de straat georiënteerd. Verankerde, bruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met wagenhuis.


ID: 84353 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 63 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, vanaf de straat bereikbaar via een lange oprit. Naar verluidt "Goed te Maldeghem", op de huidige kadasterkaart komt hier het toponiem De Maldegem hoek voor. De hoeve zou volgens zegsman dateren van 1767, de site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De gebouwen liggen rond een begraasd erf. Woonhuis met links een aandak, zadeldak bedekt met eternietplaten eveneens volgens zegsman ter vervanging van een rieten dak. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint.


ID: 84354 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 65 (Dentergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf en aan de straatkant afgeboord met een gemengde haag (onder meer haagbeuk). Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830), de Atlas der Buurtwegen (1843) en de Vandermaelenkaart (circa 1850). Volgens kadastergegevens is het woonhuis uitgebreid circa 1850 en wordt het goed vermeld als "Drijkoningen". Woonhuis in verankerde baksteen, witbeschilderd boven een grijze plint. Links wagenhuis met schuur.


ID: 84355 | Bouwkundig element

Hoeve De Koeihoorn

Meulebekesteenweg 67 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, volgens het kadaster gebouwd circa 1863. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Toegankelijk via een onverharde oprit, de gebouwen staan gegroepeerd rond een begraasd erf. Woonhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).