Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 38244 | Bouwkundig element

Hoeve

Engelhoekstraat 54 (Deinze)
Mooi ingeplante hoevegebouwen in omhaagd erf, gelegen op het einde van een onverharde populierendreef en toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste geschilderde bakstenen pijlers met bolornament. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen schuur en stallen onder zadeldak; aalpomp voor de eerste travee. Gewit bakhuis van het samengestelde type.


ID: 130821 | Landschappelijk element

Astenedreef

Gampelaeredreef, Parijsestraat (Deinze)
De Astenedreef, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Astene, vormt de verbinding tussen de hoeve Goed te Gampelaere (ten westen) en de kasteelhoeve Goed te Breeschoot (ten oosten). De dubbele dreef is beplant met grootbladige linde of zomerlinde.


ID: 307668 | Landschappelijk element

Gampelaeredreef

Gampelaeredreef (Deinze)
De Gampelaeredreef vormt een onderdeel van een drevennetwerk rond de herenhoeve Goed te Gampelaere.


ID: 216196 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Goedstraat (Deinze)
Betonnen spoorwegbrugje op de lijn tussen Gent en De Panne. De spoorwegbrug is vormelijk opgevat als een sobere boogbrug in beton, voltooid op 22 juli 1940 en werd gerealiseerd door de tweede Kompanie van Bau-Bataillon 83, onder leiding van Hauptmann Plum.


ID: 35080 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 55 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan het einde van een zijweg voorbij een vijver met gracht in een bocht; komt reeds voor op kaart in landboek van 1639-40. Ten noorden, boerenwoning met gewitte, naar het zuiden gerichte gevel op gepikte plint afgedekt met een overkragend zadeldak.


ID: 35086 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 92 (Deinze)
Achterin gelegen fraaie hoeve met lange oprit in boomgaard, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, met oudere kern (zie oude kaarten). IJzeren toegangshek tussen twee linden, links ervan waterplas.


ID: 210404 | Bouwkundig element

Tekenschool, stadswaag en vredegerecht

Guido Gezellelaan 55 (Deinze)
Modern gebouw van 1937 naar ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, leraar aan de academie. In 1938 verhuisde de tekenschool, stadswaag en vredegerecht in 1870-72 naar deze locatie. Nog behouden oorspronkelijke zijgevel uitziend op de binnenplaats zijde Kalkhofstraat, opgetrokken uit platte gele baksteen met zogenaamde Dudokvoeg en brede vensters met vernieuwd aluminium schrijnwerk.


ID: 35468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Radegondeparochie met tuin

Hammeken 23-25 (Deinze)
De pastorie werd omstreeks 1764 gebouwd in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke kasteel van Merendree. Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling. Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 35215 | Bouwkundig element

Station Hansbeke

Hansbekedorp (Deinze)
Typisch landelijk stationsgebouw op de lijn Gent-Brugge, gebouwd circa 1920 ter vervanging van het oude station, vernietigd in 1918.


ID: 38282 | Bouwkundig element

't Goed ter Biest

Heerdweg 53 (Deinze)
Voorheen volledig omgrachte hoeve waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot midden 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder overstekend zadeldak, minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Links aanleunende vroegere stal onder lager zadeldak. Bakstenen stallen onder zadeldak; dwarsschuur onder zadeldak met centrale inrijpoort, uit de 19de eeuw; boomgaard en vijver.