Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 91571 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kuurnsestraat (Lendelede)
Gebouwd door de wijkbewoners van "De Knok" in 1979 ter vervanging van/ aandenken aan de Lourdesgrot van Jules Parmentier die in 1974 is gesloopt. Pijlerkapel in rode baksteenbouw onder zadeldakje in rode daktegels, ondersteund door consoles en geplaatst op een bredere basis.


ID: 91577 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Mosschere

Leenstraat 1 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen en voormalig poortgebouw met oudere kern, op een site die minstens opklimt tot de 15de eeuw. Gesitueerd in laaggelegen gebied nabij de grens met Izegem, aan de oorsprong van de Bossebeek.


ID: 91583 | Bouwkundig element

Kapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Manpadstraat (Lendelede)
Kapel uit de jaren 1940, ook gekend als "Leander Bruneels kapel", naar de oprichter van de kapel. Gelegen langs straatzijde in de tuin van hoeve "Berkenhof". Roodbakstenen kapel onder spits leien zadeldak met ijzeren kruis op de nok. Blauwgeschilderde lancetboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 91579 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1905

Manpadstraat 2 (Lendelede)
Eenlaagswoning, in 1905 gebouwd door de landbouwersfamilie Hoste. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Bakstenen muizentandfries onder de nieuwe gootlijst. Vijf traveeën en een kleine schuifpoort links. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en bewaarde luiken.


ID: 91591 | Bouwkundig element

Vrijstaande dorpswoning

Pastoor De Beirstraat 5 (Lendelede)
Vrijstaande interbellumwoning in tuin, gescheiden van de weg door een lage haag, gebouwd in 1935 door werkman Remi Lampaert-Roelens uit Lendelede. Hoge eenlaagswoning onder afgewolfd zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor het parement.


ID: 91603 | Bouwkundig element

Hoeve Cleen Diestvelt

Rozebeeksestraat 122 (Lendelede)
Minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit woonhuis mogelijk met 18de-eeuwse kern en begin-20ste-eeuwse schuur op plaats ouder volume. De hoeve ontleent haar naam aan de vliegende heerlijkheid "Cleen Diestvelt" die afhing van het leenhof van Harelbeke.


ID: 91640 | Bouwkundig element

Verbouwde vlasfabriek

Winkelsestraat 135 (Lendelede)
Verbouwde vlasfabriek, gelegen nabij de grens met Sint-Eloois-Winkel. Circa 1921 opgericht door koopman Arthur Lagae. De roterij telde in 1941 drie rootkamers. Meerdere uitbreidingen, de huidige gebouwen aan straatzijde gaan wellicht terug tot 1936, wanneer de fabriek onder dezelfde eigenaar vergroot wordt.


ID: 91644 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennesthof

Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiënteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.


ID: 91645 | Bouwkundig element

Vlashoeve

Woestynestraat 6 (Lendelede)
Gelegen op de grens met Izegem. Bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen en een vlasfabriek, op een site opklimmend tot de 17de eeuw. De hoeve wordt naar verluidt reeds vermeld in het leenboek van het Hof van Poeke (1673), toen in bezit van Jan van Hecke.


ID: 39987 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Brusselsestraat (Lennik)
Alleenstaande kapel van arkose uit de 18de eeuw; rondboog met uitgespaarde zwikken op een gladde sokkel en voorzien van een gesmeed ijzeren hekje en een bolbekroning in hetzelfde materiaal.