Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 56430 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Nieuwpoortsesteenweg (Oostende)
Georiënteerde, sobere zaalkerk haaks op hoek Goedheid-/Overvloedstraat; laatstgenoemde inspringend ten opzichte van rooilijn Nieuwpoortsesteenweg waardoor als het ware voorplein ontstaat.


ID: 56693 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Sint-Antoniusplein (Oostende)
Bedehuis naar ontwerp van architect Gustaaf Vandamme van 1931-1932, gebouwd in de toen nieuw aangelegde OPEX recht tegenover de Sint-Antoniusstraat en ingewijd in 1937; pastorie niet naar de plannen van vermeld architect uitgevoerd. Herstellingswerken ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog beëindigd in 1955.


ID: 56585 | Bouwkundig element

De Peperbusse

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Resterende vierkante westtoren, zogenaamd de "Peperbusse", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de huidige Sint-Petrus- en Pauluskerk, ten oosten van de Sint-Pietersstraat en ten noorden van het Léandre Vilainplein. De toren, meer bepaald de onderbouw, kan beschouwd worden als het oudste gebouw van de stad en als enige getuige van de tijd van vóór het Beleg van Oostende in 1601-1604.


ID: 56586 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis van het basilicale type met twee grote torens ten oosten en ten westen praalkapel, zogenaamde Koninginnekapel, opgericht ter herdenking van Louise-Marie van Orléans.


ID: 56667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk met huidig uitzicht opklimmend tot 1625, gelegen te midden het ommuurde kerkhof. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 56634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat (Oostende)
Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de zijbeuk- en transeptmuren. Gietijzeren kruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw tegen de koorsluiting.


ID: 135213 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leeuwergem en omgeving

Balegem (Oosterzele), Elene, Leeuwergem, Oombergen (Zottegem)
Het kasteeldomein van Leeuwergem, bij Zottegem gelegen, behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse realisaties van Vlaanderen. Behalve om het kasteel is het domein vooral bekend om zijn park, waarin de klassieke ‘Franse’ tuin, met een voor België uniek looftheater, overvloeit in een romantisch ‘Engels’ park. Een lange dreef leidt naar het omwalde kasteel. De dorpskern van Leeuwergem is door middel van een dreef verbonden met het park. Ten westen van het kasteel bevindt zich een open akkercomplex, in het westen begrensd door Elene met windmolenromp van de Stenen Molen.


ID: 36753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.


ID: 36678 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Balegemstraat 2 (Oosterzele)
In 1866 gebouwde parochiekerk naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny, aansluitend bij het doorsnee type plattelandskerk uit midden 19de eeuw, zowel wat de plattegrond als de bouwstijl betreft. Driebeukige kerk met schip van zes traveeën onder leien zadeldak, ingebouwde oosttoren, koor van één travee en driezijdige sluiting; ondiepe zijkoren in het westen.


ID: 36621 | Bouwkundig element

Sint-Anschariuskerk

Bavegemstraat 12 (Oosterzele)
Bakstenen hallenkerk op de wijk Anker gebouwd naar ontwerp van architect A. Bressers in 1938 en ingewijd Op 22 september 1940. Modern bakstenen kerkgebouw aansluitend bij de regionalistische architectuur uit midden 20ste eeuw.