Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 42830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Leuvensesteenweg 238A (Tielt-Winge)
Bak- en zandstenen gebouw, met een ingebouwde classicistische toren, neoclassicistische zijbeuken en een veelzijdig koor, uit de tweede helft van de 18de eeuw, in kerk orgel van 1840.


ID: 86967 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Aarselestraat 18 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, voormalige dokterswoning. Volgens kadaster opgetrokken in 1839, in opdracht van dokter Frederic Callens (onder meer burgemeester 1843-1851).


ID: 86551 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Bruggestraat 38 (Tielt)
Hoekpand in laatclassicistische stijl opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met geschilderde plint. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend onder tweede bouwlaag. Deels beglaasde deur met ijzeren hekwerk. Drie natuurstenen treden.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 87005 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

Deinsesteenweg 242-244 (Tielt)
19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen. Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 86606 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Felix D'Hoopstraat 22 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 20 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op uiterst linkse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat geplaatst in 1989 op initiatief van de heemkundige kring De Roede van Tielt ter ere van enkele voormalige bewoners.


ID: 86654 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch woonwinkelpand

Hoogstraat 11 (Tielt)
Laatclassicistisch woonwinkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1840 op de plaats van een ouder pand opgesplitst in 1836. Bouwheer is Jan Plettinck-Priem, koopman uit Tielt en tevens eigenaar van het naastgelegen pand aan de noordzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, fraaie neoclassicistische geschilderde houten winkelpui voorzien van hoofdgestel op kleine voluutvormige consoles. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trede.


ID: 86655 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelpand

Hoogstraat 12 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe neoclassicistische winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling.


ID: 86656 | Bouwkundig element

Laatclassicistische dorpswoningen

Hoogstraat 15-17 (Tielt)
Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nummer 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), nummer 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nummer 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een groot zadeldak.