Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 47849 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapittelstraat (Lebbeke)
In oorsprong minstens opklimmend tot de 17de eeuw aangezien de kapel aangeduid staat op een kaart van 1662 door A. Hendricx, gekend door een kopie van 1765. In 1959 werd de wegkapel met gebruik van het afbraakmateriaal herbouwd naar het vroegere model.


ID: 47853 | Bouwkundig element

Molenkapel of Heilige Salvatorkapel

Kapittelstraat (Lebbeke)
Wegkapel, beschermd als monument bij Koninklijk Besluit van 26.03.1976 en vermoedelijk opgericht in 1653. In de loop van de 20ste eeuw raakte de beraapte kapel vervallen en in 1975 met sloop bedreigd. In 1983-84 gereconstrueerd met het gerecupereerde afbraakmateriaal naar ontwerp van architect Hugo Hofmans.


ID: 47813 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskapel

Klein Gent (Lebbeke)
Wegkapel gebouwd in 1936 naar ontwerp van A. Goossens ter vervanging van de oude Sint-Martinuskapel die op de steenweg Aalst-Dendermonde gelegen was ter hoogte van Klein Gent. Eenvoudige rechthoekige bakstenen constructie volgens het traditionele concept en met bescheiden neogotische reminiscenties.


ID: 47857 | Bouwkundig element

Heilige Annakapel

Kruisveldbaan (Lebbeke)
Wegkapelletje gebouwd in 1860 door de familie P.J. Van Damme-Coppens. Laag rechthoekig kapelletje onder pannen zadeldak. Baksteenbouw waarvan het metselwerk op decoratieve wijze is verlevendigd met gesinterde bakstenen.


ID: 47863 | Bouwkundig element

Villa De Olmen

Nieuwstraat 83 (Lebbeke)
De riante villa De Olmen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van Carlos Malfait, is in de regio van Dendermonde een zeldzaam voorbeeld van landhuisarchitectuur representatief voor het interbellum: naar stijl zijn elementen verenigd van de pittoreske cottagebouw van de art deco met een sobere decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 47763 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw

Rooien (Lebbeke)
Neogotische eenbeukige wegkapel, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint, met voorpuntgevel op schouderstukken en bekronend ijzeren kruis met jaartal 1927.


ID: 47869 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Hart

Schrovestraat (Lebbeke)
Kapel van het Heilig Hart, achteraan in de tuin van een woning gelegen naast de rest van een voetweg die vroeger aansluiting gaf met een kerkwegel of Molenwegel. In 1883 door koster Camille Cooreman gebouwde kapel; nu in verval en in gebruik als bergplaats.


ID: 47821 | Bouwkundig element

Veldkapel 't Steenkouterkapelleken

Steenkouterbaan (Lebbeke)
Veldkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgericht tussen 1892 en 1909. Kleine rechthoekige kapel onder een steil zadeldak.


ID: 88640 | Bouwkundig element

Kapel

Zwanenstraat (Lebbeke)
Neogotische kapel gebouwd in de privétuin van de voormalige woning van de familie Philipkin, met het koor palend aan de Zwanestraat, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1879 door de erfgenamen van Justine Philipkin.


ID: 9080 | Bouwkundig element

Ommegang De Nood Gods

Bellaertstraat , Grotekapellelaan , Molenbergstraat , Ommeganglaan (Lede)
De kerkgeschiedenis van Lede is nauw verbonden met de verering van het miraculeus beeld dat volgens de legende in 1414 uit de Rijnstreek naar Lede werd gebracht. De ommegang gaat van de kerk naar de hoek van de Nieuw- en Bellaertstraat, de hoek van de Ommegang- en Keibergkerkweg, de Grote Kapellestraat bij de hoek van de Steenweg op Erpe, de Grote Kapel in de Grote Kapellestraat en Molenstraat ten westen van het kerkhof en ten oosten ervan.