Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.


ID: 201162 | Bouwkundig element

Birr Cross Roads Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een min of meer rechthoekige, ommuurde begraafplaats met centraal geplaveide toegang geflankeerd door twee witte natuurstenen pijlers, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en grafstenen die meestal uit Hopton Wood zijn vervaardigd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, markeringsbomen en leibomen.


ID: 201163 | Bouwkundig element

Hooge Crater Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een langwerpige begraafplaats, die grotendeels omheind is met hagen, met aan straatzijde een afgescheiden toegangsgedeelte met een 'Stone of Remembrance' in een cirkelvormige diepte, een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee schuilgebouwen. De graven uit witte natuursteen liggen verspreid over 23 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 134386 | Landschappelijk element

Park van 't Kasteeltje

Meenseweg 150-152 (Ieper)
Door Piet Blanckaert ontworpen tuin bij een landhuis uit het interbellum gekend als ’t Kasteeltje.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 30755 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van hoeve met losse bestanddelen

Moortelweg 15 (Ieper)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf, ten zuiden toegankelijk via oprit met grind; bewaarde stal- en schuurvleugel, respectievelijk ten noordwesten en ten zuidoosten.


ID: 201073 | Bouwkundig element

Belgian Battery Corner Cemetery

Omloopstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een grotendeels omhaagde begraafplaats, op de bakstenen muur bij de toegang na, aangelegd in twee niveaus met een 'Cross of Sacrifice' op de scheiding van de twee niveaus, een 'Stone of Remembrance vlakbij de toegang. Er is een bakstenen schuilhuisje. De witte graven liggen onregelmatig verspreid over drie perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201130 | Bouwkundig element

La Brique Military Cemetery No 1

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd vanaf mei 1915. De begraafplaats is ingericht door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. Het is een kleine begraafplaats, omgeven door een haag, met een tweeledig toegangshek en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 214024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Linden met leilindes

Poezelstraat 14 (Ieper)
Gelegen bij de erftoegang en geflankeerd door leibomen.


ID: 308476 | Landschappelijk element

Kruis met geleide lindes

Ravestraat 26 (Ieper)
Een betonnen kruis, met Christusbeeld, geruggesteund door drie geleide lindes, markeert de toegang van de hoeve in de Ravestraat 26 te Boezinge.