3550 resultaten
ID: 205166 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Marktstraat 80 (Harelbeke)
Imposante, neoclassicistische herenwoning opgetrokken in 1872-1874 voor Victor De Doncker (1823-1900), naar de plannen van architect Mattelaer uit Kortrijk. Achteraan, grote tuin met merkwaardig bomenbestand onder meer een catalpa en verschillende beelden.
ID: 205167 | Bouwkundig element
Marktstraat 86 (Harelbeke)
Klooster van de zusters van de Heilige Augustinus (zusters augustinessen of zusters van Onze-Lieve-Vrouw), waarvan de oudste vermelding dateert uit de 14de eeuw. Het huidige gebouwenbestand klimt op tot de 17de/ 18de eeuw, maar dateert in hoofdzaak van 1836 en 1907-1908.
ID: 135257 | Landschappelijk geheel
Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Wintershoven (Hasselt), Gors-Opleeuw, Kerniel (Tongeren-Borgloon)
Dit 706 ha grote gebied op de overgang tussen droog en vochtig Haspengouw wordt gekenmerkt door zijn zacht glooiend reliëf, een oude boskern op de steilrand (Bellevuebos) en een voor Haspengouw typisch kasteeldorp (Gorsopleeuw). Vier kastelen, waarvan twee met wortels in het laat-middeleeuwse feodale verleden, bepalen mee de aanblik van het dorp. De aanwezigheid van grote hoeves wijst op de vroegere agrarische rijkdom van Haspengouw. Het Bellevuebos is met zijn 128 ha één van de grotere boscomplexen in het voor het overige traditioneel bosarm Haspengouw. Buiten het bos kwamen open akkers en in mindere mate boomgaarden voor.
ID: 135252 | Landschappelijk geheel
Kermt, Kuringen, Stokrooie (Hasselt)
De abdijsite van Herkenrode ligt in de Demervallei in het overgangsgebied tussen de Lage Kempen en Haspengouw. Het is een uitgestrekt historisch domein dat teruggaat tot het voormalige abdijcomplex der cisterciënzerinnen (gesticht in 1182). Ten noorden van de Demer situeren zich de beemden, ten zuiden de oude abdij met haar aanhorigheden, neerhof, het oostelijk gelegen kasteelpark en de overige, hoger gelegen landbouwgronden. Behalve niet-bevloeid hooi- en weiland kwamen hier tot in de 20ste eeuw ook grote vloeiweiden voor.
ID: 135347 | Landschappelijk geheel
Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.
ID: 134634 | Landschappelijk element
Alkenstraat 5 (Hasselt)
Recent heraangelegde achtertuin met enkele overgenomen, oudere elementen bij een pastorie van 1880.
ID: 134635 | Landschappelijk element
Alkenstraat 8, Kolmenstraat 12 (Hasselt)
Twee gelijkaardige voortuinhekken bij herenhuizen uit de 19de-20ste eeuw.
ID: 32349 | Bouwkundig element
Baron A.de Heuschstraat 24 (Hasselt)
in de Atlas van de Buurtwegen van 1846 aangeduid als een langgestrekt kasteel met haakse dienstgebouwen achteraan en vooraan een lange dreef in de richting van de huidige Gulmerstraat.
ID: 134377 | Landschappelijk element
Baron A.de Heuschstraat 24 (Hasselt)
Kasteeldomein van middeleeuwse oorsprong, met verdwenen neerhof-opperhof-situatie, parkbos en boslaan teruggaand tot de 18de-eeuwse structuur, landschappelijk parkje uit 1865 met vijver, bacchusbeeld, brug en fabriekje in rustieke stijl, recente hagen- en rozentuin.
ID: 134354 | Landschappelijk element
Beemdstraat 2 (Hasselt)
Giet- en smeedijzeren ingangshek van het kerkhof daterend uit 1850, het bouwjaar van de nieuwe parochiekerk Sint Quirinus, en restanten van de aangrenzende pastorietuin.