Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 35363 | Bouwkundig element

Hof ten Briele

Heiste 39 (Deinze)
Toegang met populierendreef en houten en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers vanuit Heiste en Broekstraat. Gracht rondom een groot deel van het erf. Ten westen, bakstenen boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak. Rechter zijgeveltop gedateerd MDCCLXXX. Ten noorden, schuur en stallen, voor 1922 eveneens met stro afgedekt. Ervoor notelaar.


ID: 38059 | Bouwkundig element

Sas van Astene

Hellestraat (Deinze)
Aangelegd bij het hekken van het Leiekanaal in 1860 waarbij een grote bocht van de Leie afgesneden werd. Houten ophaalbrug met portiek, in 1896 vervangen door de huidige ijzeren T-vormige ophaalbrug en drie vaste traveeën.


ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Crombrugghe

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 35593 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude pastorie van Vosselare met tuin

Lagestraat 16 (Deinze)
Oude pastorie van Vosselare, gebouwd onder pastoor De Wolf in 1658, gelegen in een grote rechthoekige omwalde tuin met vijver. Toegang aan walgrachtbrugje met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 38104 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leernsesteenweg 51 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en toegangsdreef vanaf de steenweg. Ruim met gras begroeid en beboomd erf met ijzeren hek aan gewitte pijlers ten zuiden. Woonhuis van aanvankelijk zeven traveeën onder zadeldak, mogelijk met 17de-eeuwse kern, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 38297 | Bouwkundig element

Hoeve Nihul

Lotenhullestraat 46 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, waarvan de geschiedenis opklimt tot de 17de eeuw. Voorheen omgracht en toegankelijk via dreef. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, nu voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Bakstenen dwarsschuur met stallen, naar verluidt opgetrokken in 1938, met ervoor liggende mestvaalt. Links omhaagde boomgaard.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 130797 | Landschappelijk element

Leilindedreef bij Kasteel Hansbeke

Melkerijstraat (Deinze)
Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel met het dorp van Hansbeke. De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. De dreef is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 130798 | Landschappelijk element

Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

Ooidonkdreef (Deinze)
De kasteeldreef is aangelegd met lijnaanplantingen, geplant in de bermen aan beide zijden van een kasseiweg. Dit traject verbindt het kasteel met de steenweg Gent-Deinze-Tielt en zou reeds in de 16de eeuw zijn ontstaan. De monumentale kasteeldreef te beginnen vanaf de Blauwe Poort tot aan de inkom van het kasteelpark van Ooidonk bestaat uit gekandelaarde linden. Dit deel is ongeveer 500 meter lang en bestaat in hoofdzaak uit Hollandse linden en een klein deel zomerlinden, deze zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een inboeting na de aanleg. De bomen worden traditioneel gekandelaard, deze snoei wordt periodiek en alternerend uitgevoerd.