Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 86657 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Hoogstraat 16 (Tielt)
Woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86660 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 26 (Tielt)
Laatclassicistisch, empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin, opgetrokken in 1811 in opdracht van Constantin de Caigny voor zijn zus Marie. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking. Lijstgevel met horizontaliserend voegwerk op begane grond; schijnvoegen op bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur onder dito bovenlicht met ruitvormige indeling. Links van inkom, decoratieve geschilderde gietijzeren voetschraper (cupido's en vaasmotief). Vernieuwde overbouwde doorrit van waar toegang tot tuin. In noordgevel zij-inkom via natuurstenen trappenbordes en kleurrijk cementtegelvloertje naar beglaasde vleugeldeur. Achtergevel vermoedelijk aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Half ondergrondse kelderverdieping, deels geïntegreerd in hoog terras.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 86663 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch stadswoning

Hoogstraat 42 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis gebouwd volgens kadaster in 1843.


ID: 86664 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Hoogstraat 44 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met ruime tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave van het hoofdvolume met haakse achterbouw aan noordzijde op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie weergave van bebouwing op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht vooruitspringende uiterste linker- en rechtertravee. Horizontale gevelgeleding door doorlopende natuurstenen cordonlijsten in centrale traveeën. Heden overal rechthoekige muuropeningen, in twee onderste bouwlagen voorzien van geprofileerde omlijsting. In derde travee deels beglaasde deur voorzien van fraaie gietijzeren hekjes; rechthoekig bovenlicht waarin glas-in-loodvenster (marien tafereel). Natuurstenen trede. Bewaarde trekbel. Uiterst rechts, voormalige koetspoort.


ID: 86665 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 48 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, cf. volume weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830). De woning is een tijd eigendom van een lid van de familie Ampe, textielfabrikanten die de wolweverij "De Volder en Co", gevestigd in de achterbouw van een 18de-eeuws woonhuis.


ID: 86652 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelwoonhuis

Hoogstraat 6 (Tielt)
Woonwinkelhuis met 19de-eeuwse laatclassicistische, bepleisterde lijstgevel en vermoedelijk oudere kern. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86669 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 79 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie hoofdvolume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk ouder zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Beraapte lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Nieuwe gootlijst. Horizontale gevelgeleding door doorlopende cordonlijsten.


ID: 86653 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelhuis

Hoogstraat 8 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelhuis minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Tot circa 1920 is er een bakkerij met winkel gevestigd. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Beschilderde en bepleisterde laatclassicistische lijstgevel met imitatiebanden op begane grond.


ID: 86678 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hulststraat 27 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1871 in opdracht van de fabrikant Fredericq Vande Vyvere. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbruine bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht getoogde (begane grond) en van afgeronde hoeken (licht gekleurde baksteen) voorziene muuropeningen. Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk (T-ramen). Deur in geprofileerde natuurstenen omlijsting met klassiek recht hoofdgestel. Natuurstenen trap (twee treden). Gietijzeren voetschraper rechts.