Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 86746 | Bouwkundig element

Sint-Michielsinstituut

Kortrijkstraat 75 (Tielt)
"Sint-Michielsinstituut" of "Klein College", deel uitmakend van het Sint-Jozefscollege, gebouwd in 1842. In 1903 wordt een nieuwe kapel ingezegend. Neoclassicistisch pand van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, onder meer voormalige kapel.


ID: 86752 | Bouwkundig element

Sint-Godelieveschool

Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, heden "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen". Mengeling van neoclassicistische en traditionele stijl met aan de zuidzijde voormalige speelplaats. Baksteenbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak.


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


ID: 86804 | Bouwkundig element

Stoktkapel

Oude Stationstraat (Tielt)
Stoktkapel, gelegen op een heuvel aan de zuidoostzijde van de straat, gebouwd in 1949 naar oorspronkelijk model daterend uit circa het begin van de 17de eeuw. Toegang via rechte natuurstenen trap tussen bakstenen muurtjes. Georiënteerde kapel op rechthoekig grondplan met klein driezijdig afgesloten koor onder lagere nok. Zadeldak met houten dakoverstek; opengewerkt klokkentorentje met klokje.


ID: 86812 | Bouwkundig element

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.


ID: 86848 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 86895 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Stationstraat 40 (Tielt)
Imposante villa gelegen op een heuveltje met grote ommuurde tuin, gebouwd in 1927-1928 in opdracht van Leon Alen, wisselagent te Tielt.


ID: 43069 | Bouwkundig element

Huis Nazareth

Doolhofstraat 1, Goetsenhovenplein 22 (Tienen)
18de-eeuws kasteel met hoeve, oudste gedeelte is een middeleeuwse slottoren met overwelfde benedenverdieping, in 1898 en volgende uitbreidingen, aanpassingen en oprichting kapel.


ID: 43102 | Bouwkundig element

Sint-Corneliskapel

Kapellenblokstraat (Tienen)
Pittoresk gotisch gebouw van kwartsiet en kalkzandsteen met ingebouwde westertoren, uit de 14de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen in de 16de en 18de eeuw.