Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1913 resultaten


ID: 304013 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bruine beuken bij landhuis

Noël Schoorensstraat (Nazareth-De Pinte)
Een dreef van opgaande bruine beuken verbindt het landhuis met de Noël Schoorensstraat en de Steenweg. In het dorpsbeeld is deze dreef beeldbepalend.


ID: 38611 | Bouwkundig element

Hoeve Duizend P(e)rijkels

Prijkelstraat 36 (Nazareth-De Pinte)
In 17de-eeuwse en 18de-eeuwse landboeken bekend als eigendom van het Sint-Blasiushospitaal van Deinze. Ver achterin gelegen, nog gedeeltelijk omwald goed, bereikbaar via een dreef en ijzeren hek ten oosten. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak met houten klokkenstoel, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Ten zuiden, schuin ingeplante grote bakstenen schuur en stallen, in de linker zijpuntgevel met vlechtingen door muurankers gedateerd 1731.


ID: 38697 | Bouwkundig element

Landhuis

Sint-Annastraat 8, Steenweg 250 (Nazareth-De Pinte)
Landhuis in neo-Lodewijk XVI-getinte stijl met omringend park en toegangsdreef vanaf Steenweg en dienstingang aan de Sint-Annastraat. Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte site, in 1762 eigendom van J. Rans en in de 19de eeuw buitengoed van advocaat J. Audenaart die vermoedelijk de gebouwen grotendeels aanpaste. Het dienstgebouw bij de Sint-Annastraat werd circa 1878 omgebouwd tot L-vormige koetshuizen en woning voor het personeel, het landhuis kreeg zijn huidige vorm met uitgebouwde erkers onder koepeldakjes circa 1930.


ID: 38686 | Bouwkundig element

Landhuis Kasteel

Steenweg 91 (Nazareth-De Pinte)
Achterin gelegen landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw. Bewaarde oude kern, vermoedelijk uit de 17de eeuw, in traditionele bak- en zandsteenbouw met aangebouwde traptoren. Circa 1850 kreeg het gebouw vermoedelijk zijn huidige vorm met drie bouwlagen en bepleisterd parement doorbroken door rechthoekige vensters op arduinen dorpels. Grote tuin met beukendreef leidend naar de Steenweg. Imposant toegangshek en muur met ijzeren hek in de as van het huis.


ID: 38632 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Linden

Sticheldreef 3 (Nazareth-De Pinte)
Vermeld vanaf de 16de eeuw. Nog gedeeltelijk omwalde hoeve, eertijds eigendom van de Bijloke in Gent, door de Sticheldreef verbonden met het Vertruynengoed, het centrum van de uitbatingen van de Bijloke in Nazareth sinds de 13de eeuw. Goed bewaard woonhuis ten noorden, in zijn huidige vorm minstens daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, oude stallen ten noordwesten, door nieuwe bouw verbonden met een 19de-eeuwse schuur ten westen en recente bedrijfsgebouwen en stallen ten oosten van het deels met gras begroeid erf.


ID: 38633 | Bouwkundig element

Hoeve Vertruynengoed en hoeve Blauw Huis

Sticheldreef 5-6 (Nazareth-De Pinte)
Binnen de nu grotendeels gedempte omwalling gelegen gebouwen bestaande uit twee complexen: ten noorden, de herenhoeve, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, met imposant gebouw met twee bouwlagen met ertegenover de grote schuur en stallen en ten zuiden het neerhof met schuin ingeplante bedrijfsgebouwen, afsluitingsmuur met bakstenen hekpijlers met bekronend bolornament en ijzeren toegangshek van het neerhof.


ID: 303933 | Landschappelijk element

Noordelijke toegangsdreef met opgaande Amerikaanse eiken bij Kasteel van Welden

Veldstraat (Nazareth-De Pinte)
De noordelijke toegangsdreef tot het Kasteel van Welden bestaat uit twee rijen van jonge opgaande Amerikaanse eiken. Op verschillende plaatsen in de dreef is er ook zomereik aanwezig, het is echter niet duidelijk of deze als inboet werd aangeplant of ze resteren uit een vorige, mislukte aanplant. De bomen zijn aangeplant op een schrale zandige bodem met sporkehout, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers, bramen en ratelpopulier in de struikenetage


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (Nazareth-De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 38515 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevergemdorp 21 (Nazareth-De Pinte)
Ver achterin gelegen hoeve met knotwilgendreef en ijzeren hek aan gewitte bakstenen pijlers onder zadeldakjes. Semigesloten hoeve met woonhuis ten oosten en in L-vorm gebouwde stallen en schuur in noordwesthoek. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 131612 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande platanen

Ridder Berthoutlaan (Niel)
De Ridder Berthoutlaan is een oost-west georiënteerde, brede dreef met opgaande platanen (Platanus hispanica (x)) die van de kerk naar het Kasteel van Niel aan het westelijk uitende van de dreef leidt.