146 resultaten
ID: 15277 | Bouwkundig element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.
ID: 72287 | Bouwkundig element
Robecijnplein 17 (Spiere-Helkijn)
Typische laat 19de-eeuwse neogotische pastorie van 1893 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette. Dieper in gelegen woning, aan de straat afgezet door laag bakstenen gecementeerd muurtje met ijzeren hek. De spijlen lopen uit op een golfmotief. Ten oosten van de pastorie, parochiezaal. Dwars op de straat ingeplant bakstenen volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak.
ID: 51149 | Bouwkundig element
Ontmijnersstraat 1 (Staden)
Voormalig station op de in 1873 aangelegde lijn Torhout-Ieper, sinds 1950 beperkt tot goederenverkeer, en heden sporadisch nog gebruikt voor de kazerne in Houthulstbos. Bewaard decoratief betonnen hekwerk.
ID: 15714 | Bouwkundig element
Hogenakkerstraat 167 (Temse)
Hoeve bestaande uit woonhuis, schuur en stallen. De losse bestanddelen zijn in een vierkant gegroepeerd en gelegen binnen een brede omgrachting.
ID: 86765 | Bouwkundig element
Marialoopsesteenweg 18, 18A (Tielt)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen erf met bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping. Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles. Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.
ID: 86854 | Bouwkundig element
Schuiferskapelsesteenweg 35 (Tielt)
Achterin gelegen gaaf bewaard hoevetje opklimmend tot de 17de eeuw, zie geschilderd jaartal "1699" op de erfgevel van het éénlagig woonhuis ten noorden. Lange erfoprit met toegang via ijzeren hek. Onverhard erf met gemetste mestvaalt aan zuid- en poelrestant aan oostzijde. Ten westen van het erf, haakse bakstenen schuurstalvleugel. Ten zuidoosten van het erf, oud bakhuisje.
ID: 12345 | Bouwkundig element
Zandstraat 33-49, 53-61 (Turnhout)
Arbeiderswoningen van twee of drie traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 201040 | Bouwkundig element
Sint-Walburgapark 3 (Veurne)
Het geheel bestaat uit een aan het park gelegen herberg met woning met gaaf bewaarde 18de-eeuwse gedeelten, een ommuurde tuin en een bijgebouw aan Pannestraatzijde.
ID: 83692 | Bouwkundig element
Uilstond 4 (Veurne)
Deels omgracht en omhaagd 19de-eeuws hoevetje van het langgestrekte type. Begraasd erf; deels bewaarde bakstenen stoep. Mooie inplanting ten noorden van bosje. Lange onverharde erfoprit. Langgestrekte type van één bouwlaag met links twee staltraveeën + schuurtje + rechts woongedeelte van drie traveeën onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 88703 | Bouwkundig element
Koolputten (Waasmunster)
Haaks tegen de Durmedijk ingeplant breedhuis met zuidelijk georiënteerde voorgevel; voorheen gelegen aan een beerkade en bij een beerput. Pittoreske eenlaagse woning van het type boerenhuis teruggaand op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaand huis met jongere aanpassingen.