260 resultaten
ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.
ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.
ID: 60093 | Bouwkundig element
Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.
ID: 60358 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan (Kortrijk)
Aangelegd met de wijk De Drie Hofsteden verwijzend naar de drie hoeves die er stonden. Tussen 1959 en 1967 bouw van 250-tal woningen en twee flatgebouwen. Park aangelegd naar ontwerp van M. Neirynck. Centrale blaasvormige vijver met eiland bereikbaar via brug en ingangspoort. Eiland aangelegd als heidepark met azalea's, rododendrons, magnolia's en sparren. In het park drie moerascipressen. Voorts ook een groot aantal elzen.
ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.
ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.
ID: 58160 | Bouwkundig element
Koffiestraat 18 (Laarne)
Villa opgetrokken in 1941 in opdracht van de Gentse handelaar Gustaaf Piens-Van de Velde naar ter plaatse bewaarde ontwerpplannen van 1940. Ruime achterliggende tuin aangelegd naar de plannen van 1942 van tuinarchitect Albert Dervaes uit Wetteren.
ID: 58200 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vaartstraat 10, 10A (Laarne)
Alleenstaand herenhuis van 1870 in neoclassicistische stijl met het karakter en de typologie van een statige grote villa in een uitgestrekte tuin met de allures van een kasteelpark. Het koetshuis met paardenstallen werd gelijktijdig naast het kasteel opgericht.
ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.
ID: 47742 | Bouwkundig element
Leo Duboisstraat 48 (Lebbeke)
Neoclassicistisch herenhuis, brouwerswoning, van 1868 met dubbelhuisopstand, vijf traveeën met links een geaccentueerde poorttravee. Links bleef de muur van het voormalige brouwerijgebouw bewaard. Park, aangelegd in landschapsstijl op het einde van de jaren 1880 met nog de oorspronkelijke aanleg met slingerpaden, boompartijen, vijver en heuvel met paviljoentje.