Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 77479 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwald kasteel Warren met tuin

Polderstraat 64-66 (Brugge)
Kasteel met bouwsporen die kunnen teruggaan tot de 16de eeuw. Gelegen in een grote tuin, met oude bomen binnen de oude omwalling en vlakbij de splitsing met de Aardenburgseweg. Voor het eerst vermeld op het einde van de 15de eeuw. In 1920-1923 verbouwing van kasteel en koesthuis door architect Alphonse De Pauw.


ID: 79940 | Bouwkundig element

Prins Albertdok

Rederskaai (Brugge)
Ontstaan als schuilhaven voor vissersboten in 1906. De benaming werd pas toegekend in 1957 bij de feestelijkheden naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de haven waarbij toenmalig Prins Albert het dok openstelde.


ID: 79941 | Bouwkundig element

Havenmeestergebouw

Rederskaai 1 (Brugge)
Havenmeestergebouw van de jachtclub "R.B.S.C." of "Royal Belgian Sailing Club". In de jaren 1950 wordt in de noordwesthoek van de vissershaven door het Beheer Bruggen en Wegen, dienst der Kust, op initiatief van de Knokse graaf Maurice Lippens een vlottende brug van 150 meter aangelegd voor plezierjachten.


ID: 79982 | Bouwkundig element

Herdersbrug

Stationsweg (Brugge)
De oorspronkelijke brug was een ontwerp van Charles Piens, ingenieur bij de dienst Bruggen en Wegen. De constructie was in staal uitgevoerd en het loopvlak kreeg een afwerking met planken. De brug bestond uit twee delen: de eigenlijke draaibrug, waarbij de spil op een bakstenen pijler rustte en een vaste brug die op een tweede pijler rustte.


ID: 57879 | Bouwkundig element

Kasteel Ruddershove

Steenkaai 42 (Brugge)
Huidig gebouwenbestand - Opperhof met kasteel, verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen twee tuitgevels voorzien van schoorsteen. Het opperhof is toegankelijk via een gekasseide brug met metalen leuning en aan de ingang sierlijk smeedwerk Neerhof met recentere gebouwen van circa 1911 gebouwd in vereenvoudigde historiserende stijl.


ID: 200803 | Bouwkundig element

Torenbrug

Torenbrug (Brugge)
De Torenbrug verbindt via het straatje, zogenaamd Torenbrug, de Spaanse Loskaai met de Gouden Handstraat, en loopt over de Gouden Handrei.


ID: 57889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Poele

Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.


ID: 200804 | Bouwkundig element

Vlamingbrug

Vlamingstraat (Brugge)
De Vlamingbrug verbindt de Vlaming- met de Sint-Jorisstraat. Aan de oostzijde loopt de Augstijnenrei en in het westen de Speelmansrei.


ID: 75115 | Bouwkundig element

Waggelwaterbrug

Waggelwaterstraat (Brugge)
Die spoorwegbrug over het kanaal Brugge-Oostende wordt getypeerd door de combinatie van baksteen voor de overwelving en natuursteen (bossage) voor de zichtbare buitenbekleding.


ID: 79973 | Bouwkundig element

Sas van Zwankendamme

Wulfsberge (Brugge)
Sas over het Lisseweegs Vaartje. Het Vaartje werd circa 1200 (?) aangelegd vanuit de Ieperleet (de huidige Oostendse Vaart) en stroomde noordwaarts tot het hier door de Zwankendam werd gestopt. Het speelde een rol bij de afwatering van Brugge maar was ook economisch een belangrijke verbinding met Brugge, met name voor het vervoer van zware lasten en personen.