Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1161 resultaten


ID: 51975 | Bouwkundig element

Postkantoor

Stationsstraat 36 (Balen)
In de lintbebouwing opgenomen en onderkelderd breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op het kadaster geregistreerd in 1909.


ID: 51984 | Bouwkundig element

Politiekantoor

Steegstraat 20 (Balen)
Halfvrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 51992 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Balen, heden Kruiermuseum

Vaartstraat 29 (Balen)
Gemeentehuis, heden Kruiermuseum en onderkomen voor de Heemkundige Kring. Opgetrokken in 1906-1907 naar ontwerp van de toenmalige provinciale bouwmeester Jules Taeymans.


ID: 89166 | Bouwkundig element

Herbergen

Beverhoutsveldstraat 38 (Beernem)
Voormalig gemeentehuis van Oedelem, tot 1973 in gebruik als herbergen, zogenaamd "Herberg Het vliegende paard" (links) en "Herberg Het zwart paard / C. D'Hollander" (rechts). Volgens het kadaster wordt het onregelmatig volume in 1858 volledig gereconstrueerd, de achterliggende bijgebouwtjes blijven behouden. In 1877 wordt het linkergebouw afgebroken en wordt er een kleiner volume in het verlengde van het woonhuis/herberg opgetrokken. Linkervolume wordt opgesplitst in tweewoonst in 1888. In 1911 wordt het kleiner rechter volume aangebouwd. Aan de straatzijde eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Bij linker deel een geïntegreerde stal.


ID: 88971 | Bouwkundig element

Nationale Gendarmerie en Gemeentehuis van Beernem

Bloemendalestraat 112 (Beernem)
Imposant gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder een leien zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met natuursteen. Het dakvlak is voorzien van pittoreske dakkapellen met smeedijzeren topstuk. Tegen de gevel aanwezigheid van gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Links en rechts geflankeerd door lagere doorgangen afgewerkt met een tuitgevel voorzien van blindnissen. Verschillende opeenvolgende functies die meestal samengaan met een verbouwing.


ID: 89181 | Bouwkundig element

Postkantoor

Bruggestraat 21 (Beernem)
Lage woning, volgens het kadaster gebouwd in 1839, met kleine voortuin afgesloten met laag bakstenen muurtje.


ID: 88990 | Bouwkundig element

Gemeentelijke bibliotheek

C. Marichalstraat 1 (Beernem)
Gemeentelijke bibliotheek gebouwd in 1986 naar ontwerp van architect Raoul Musschoot. Op het gazon ervoor een sculptuur van de hand van de Beernemse Liesbeth Vandeweghe, ingehuldigd in 1992.


ID: 89380 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en dorpsgevangenis

Kauter 33 (Beernem)
Gemeenteschool en aanpalende dorpsgevangenis, gebouwd in 1860. Directeurswoning; breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw waarvan de voorgevel bezet is met een cementberaping. Drie achterliggende klassen. De woning wordt aan beide zijden geflankeerd door een volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 89405 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Lattenklieversstraat 46 (Beernem)
Vrijstaand gebouw omringd door parking en monumentale ceder en beeld De Lattenkliever op bakstenen sokkel met opschrift. Gemeentehuis gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect J. Claeys uit Ruiselede.


ID: 89261 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oedelem of schepenhuys

Markt 1 (Beernem)
Vrijstaand gebouw van zes traveeën, drie rechter traveeën met verhoogde begane grond, drie linkertraveeën met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. De monumentale gevel van de raadzaal wordt bekroond door een centraal dakvenster voorzien van volute topgevel met decoratieve cartouches waarvan een met opschrift ANNO/1752. Kelder opgebouwd uit twee eenvoudige parallelle tongewelven.