Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 78708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof met leilindes ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 308524 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinden op en rond het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Kerkstraat (Damme)
Gekandelaarde zomerlinden op en rond het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk geplant in verschillende rijen.


ID: 308525 | Landschappelijk element

Twee opgaande taxussen bij calvarieberg

Kerkstraat (Damme)
Twee opgaande taxussen bij de calvarieberg op het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.


ID: 308523 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 46 (Damme)
Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting voor Hoeve De Sutter.


ID: 78712 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang en drie gekandelaarde lindes langs de straatkant.


ID: 78886 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knoksebaan 12 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonstalhuis met opkamer onder hogere nok in kern teruggaat op een eind-18de-eeuwse woning.


ID: 306665 | Landschappelijk element

Krinkeldijk met dijkbegroeiing

Krinkeldijk (Damme)
De Krinkeldijk vormt een visueel opvallende landschapsstructuur door zijn hoogte en door zijn gevarieerde begroeiing (vooral opgaande bomenrijen, maar ook knotbomen en struwelen). Het is een gaaf voorbeeld van een 12de-eeuwse defensieve, zeewerende dijk met een opvallend grillig tracé.


ID: 79028 | Bouwkundig element

Hoeve De Lisdodde

Legeweg 36 (Damme)
19de-eeuwse hoeve op onverhard, met gras begroeid erf met boomgaard. Lange erfoprit vanaf de straat afgezoomd met knotwilgen. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis van drie traveeën met links geïncorporeerde stallen; rechthoekige muuropeningen met deels vervangen schrijnwerk. Achter de woning, een haaks bakhuis; ten oosten, losstaand stalvolume in gele baksteenbouw.


ID: 305864 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindeplein (Damme)
Midden op het Lindeplein staat een opgaande linde. Deze boom werd als vredesboom geplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond de boom op de hoek van de Dorpsstraat en de Decloedtstraat. Naderhand werd de linde verplant naar de huidige locatie.


ID: 78824 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw te Groene

Maleise Weg (Damme)
Eenvoudige rood bakstenen kapel omringd door haag en linden. Opgericht in 1954 als naoorlogse wederopbouw van een kapel die sinds 1874 bedevaarders aantrok langs de Hoornstraat. Verplaatsing naar Maleise Weg in de jaren 1980.